Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Аптекари: 9 от препоръчаните 18 лекарства при COVID са напълно безплатни, 3 от тях липсват

Общество

Аптекари: 9 от препоръчаните 18 лекарства при COVID са напълно безплатни, 3 от тях липсват

Аптекари: 9 от препоръчаните 18 лекарства при COVID са напълно безплатни, 3 от тях липсват - Tribune.bg
Снимка:

Само 9 от включените в списъка на здравната каса 18 лекарства при COVID са напълно безплатни,3 от тях липсват. Останалите 9 също се покриват в голям процент, но пациентите трябва да доплащат. Сред напълно безплатните медикаменти обаче има и от трите препоръчани групи - антибиотици, антикиагуланти и кортикостероди.

„Безплатните медикаменти се предписват еднократно и са до три броя на рецепта, само за осигурени хора. Има и терапевтични курсове, които не трябва да се нарушават - варират от 3 до 10 дни. След като изтече определеното време, за което са предписани медикаментите, пациентът вече трябва да си ги заплаща сам, в случай че терапията му продължава", обясни Николай Костов, председател на Асоциацята на собствениците на аптеки пред Нова нюз.

Той е учуден, че са включени лекарства, за които се знае, че отдаван се произвеждат за износ и имат липса на пазара у нас. „ Освен това сред липсващите медикаменти, има такива, които не са взаимозаменяеми. Например Бромхексина например, който е единственият представител на муколитиците“, обясни Николай Костов.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати