Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Арх. Чинини: Хората, природата, историята и новите технологии са водещи в проекта за пл. „Света Неделя“

Общество

Арх. Чинини: Хората, природата, историята и новите технологии са водещи в проекта за пл. „Света Неделя“

Арх. Чинини: Хората, природата, историята и новите технологии са водещи в проекта за пл. Света Неделя - Tribune.bg

Проектът има отношение и към архитектурата на миналото, и към 21 век, смята главният архитект на столицата

„За нас водещите елементи в модерния облик на София са хората, природата, историята и новите технологии. Събрахме ги в един проект, с който вашият град да бъде разпознаваем за целия свят”, посочи арх. Микеле Чинини пред Нова ТВ за проекта за обновяване на пл. „Света Неделя“. Архитектът е част от фирмата, избрана да извърши реновацията.

Проектът на архитектурно бюро „Фуксас“ на световноизвестния архитект Масимилиано Фуксас беше класиран на първо място от международното жури, което оценяваше проектите в архитектурния конкурс за обновяване на пространството в центъра на София.

„София заслужава проекта за обновяване на пл. „Света Неделя“. Мисля, че този проект ще постави София на едно друго място като европейска и модерна столица, защото проектът има отношение и към архитектурата на миналото и е погледнато към 21 век“, коментира главният архитект на София Здравко Здравков.

 „Този проект е от най-щадящите и с най-добро отношение към контекста на средата. Трябва да обърнем внимание, че на площада са напластени хилядолетни слоеве. Имаме доста сложна архитектура и подходът към този площад е въпрос на интерпретация. Считам, че избраното решение е добро. То не подхожда неглижиращо към една или друга част от архитектурата. Напротив - има респект към намерената археология. Във всички проекти видях по една добра идея. Избраният е реализируем, а това беше едно от условията ни като възложител в конкурса”, заяви още арх. Здравков.

Той обясни, че изборът на проект е станал след голям дебат и анализ на журито.

„Това е добро решение за модерна, но ненатраплива, елегантна градска среда. В изготвянето на техническото задание ще има много сериозна дискусия за това в каква степен да бъдат представени тези фотоволтаични елементи. Те обаче са част от осветлението и това трябва да го имаме предвид”, казва председателят на журито Малина Едрева.

„Надявам се той да представя по един добър начин останките от древна Сердика и да може и да бъде изпълнен”, коментира кметът на София Йорданка Фандъкова.  


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети