Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Сербезова: До дни идват ваксините за деца между 5 и 11 години, в момента се разработват указанията от РЗИ-тата

Общество

Сербезова: До дни идват ваксините за деца между 5 и 11 години, в момента се разработват указанията от РЗИ-тата

Сербезова: До дни идват ваксините за деца между 5 и 11 години, в момента се разработват указанията от РЗИ-тата - Tribune.bg
Снимка:

Нито една от тези три страни не желаесливането на болниците „Лозенец“ и „Проф. Иван Митев“

„На 20 декември идват ваксините за деца между 5 и 11 години. Те са многодозови и в момента се разработват указания от Регионалните здравни инспекции, които ще бъдат следвани. Знаете, че има над 360 пункта за ваксиниране. Вероятно не всички ще бъдат отворени за тези процедури“. Това заяви в кулоарите на Народното събрание министърът на здравеопазването Асена Сербезова.

Във връзка със сливането болниците „Лозенец“ и „Проф. Иван Митев“ , тя бе категорична:

„Аз направих среща с всички заинтересовани страни, това са двете болници – болница „Лозенец“ и педиатричната болница „Проф. Иван Митев, както и инвестиционното дружество. Нито една от тези три страни не желае вливането“.

По отношение на направеното предложение от страна на директора на болница „Проф. Иван Митев“ за усъвършенстване на съществуващите условия в лечебното заведение тя посочи:

„Те смятат, че ще се справят за година и половина и този проект ще ми бъде представен другата седмица. След като бъде представен този проект, той ще бъде обявен и ще бъде дискутиран“.

На въпрос как ще бъде изградена детската болница, тя отговори така:

„Бяха ми показани много проекти, заинтересованите страни каква е предисторията. Може би над десет години е това желание за строеж на детска болница и това е най-нормално. В някакъв момент са поискани и гледните точки на детската онкохематология, на „Пирогов“, звеното за спешна детска помощ в „Пирогов“ и т.н., тъй като първоначално идеята е била всички тези звена да се влеят. Към настоящия момент знаете къде се намира педиатричната болница и логистично е по-удобно, тъй като тя е близо и до Инфекциозна болница и до „Пирогов“, всичко, което цитирах. В годините са взимани предвид мненията на педиатрите как трябва да бъде изградена тази болница. В крайна сметка Министерство на здравеопазването е взело решение това да се направи с инжинеринг на тази стара сграда, както я наричат скеле, като бяха представени няколко проекта. Имало е съгласуване с МРРБ, което на някакъв етап спира. Така че, това е което мога да ви кажа за момента. Предстои да уточняваме фактите. Оказа се, че всяка една от тези три заинтересовани страни има своята визия за това как да бъде решен този проблем и в нито една от трите визии не се включва сливане“, разкри Асена Сербезова.

По думите й не е отпаднал вариантът старото скеле да се превърне в болница.

„На някакъв етап се е установило, че този вариант има своите предимства“, посочи министърът на здравеопазването.

Припомняме, че новият здравен министър проф. Асена Сербезова спря временно решението за сливане на Педиатрията и болница „Лозенец“.

Със свое писмо от 14 декември, тя изиска незабавно преустановяване на действията по преобразуване на дружествата, имащи отношение към проекта за изграждане на нова детска болница.

Бившият вече министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров преобразува МБАЛ „Лозенец“ чрез вливане в СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“.

Последваха протести - на медици от самата болница, на студенти и преподаватели. Казусът със сливането доведе и до спиране на занятията в медицинския факултет на Софийския университет. От СУ заявиха, че няма да се съгласят със закриването на неговата университетска болница, тъй като Медицинският факултет остава без учебно-клиничната си база, а на практика и без преподаватели.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети