Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Аврамова: Ще бъде глобена фирмата-изпълнител, е-винетки ще се купуват и през банкомати

Общество

Аврамова: Ще бъде глобена фирмата-изпълнител, е-винетки ще се купуват и през банкомати

Снимка:

Системата не трябва да се използва за извличане на политически дивиденти, призова министърът

Ще бъде глобена фирмата-изпълнител за въвеждането на системата за е-винетки. Причината е, че не е изпълнила срока за монтиране на апарати за самотаксуване на граничните пунктове в страната. Срокът е бил до 31 декември 2018 г. Това обяви на извънреден брифинг министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

Прави се анализ и следващата седмица ще стане ясно и каква точно ще е санкцията за фирмата, като тя ще зависи от клаузите в договора.

В момента на граничните пунктове има монтирани апарати на  Отоманци, Гюешево Капитан-Андреево, Дунав мост - Русе, Кардам, Дуранкулак. Монтира се на Калотина, Станке Лисичково, Златарево, Кулата. 5-ти януари е срокът да се постави апарат на Дунав мост - Видин, на 6-ти за Брегово, Връшка чука. До неделя ще има оборудвани 13 пункта. На Калотина, Кулата, Дунав мост - Русе и Капитан Андреево се предвижда да има и места за плащане в брой.

„Системата за електронно таксуване работи, тестовете минаха без констатиране на дефекти, такива бяха констатиране след нейното пускане в реално време за продажба. Проблемите бяха незабавно докладвани на изпълнителя и те бяха своевременно отстранявани“, обясни още Аврамова.

Сред проблемите са били софтуерен при таксуването, при банковите преводи и при актуализиране на винетките. Всички те са отстранени вече от фирмата – изпълнител. Гражданите, които са заплатили два пъти винетката си, ще получат обратно своите средства, гарантира още министърът.  За да се възстановят парите, се изисква подаване на молба.

„Атаките срещу системата са ежедневни. Днес дори бе засечен софтуер за генериране на фалшиви квитанции за закупуване на винетка“, обяви още Аврамова.

Тя посочи и че ще се въведи още един вариант за закупуване на електронни винетки – през банкомати. До месец 2 хил. банкомата ще бъдат включени в системата.

За момента винетки могат да се закупят от апарати за самотаксуване, от сайта, мобилното приложение, областните пътни управления, А1. От днес и в някои офиси  на Easypay. Постепенно от следващата седмица винетки ще могат да се купуват и в големите вериги бензиностанции и в „Български пощи“.

„В ГЕРБ проблем с оставките нямаме и го доказахме. Проблем има в другите партии. Атаките освен хакерски се оказаха и политически“, заяви Аврамова по повод поисканата ѝ оставка от страна на лидерката на БСП Корнелия Нинова. Аврамова посочи, че не е редно да се търсят политически дивиденти от системата.

„Надявахме се на подкрепа от всички партии, тъй като системата ще генерира приходи, които ще се използват за поддържане на републиканската пътна мрежа. Нашата работа е да продължим да надграждаме системата и да я доведем до състояние на перфектност“, заяви тя.  

До момента има продадени 73 хиляди винетки за над 5 милиона лева. За същият период на миналата година са генерирани същите приходи. Очаква се пикът в покупката на винетки да е в края на януари.  

 

 

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема