Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Глобите за липса на винетка – след 15 януари

Общество

Глобите за липса на винетка – след 15 януари

Глобите за липса на винетка – след 15 януари - Tribune.bg
Снимка:

Спират конвертирането на хартиени винетки в електронни заради измами

Глобите за липса на винетка ще бъдат прилагани от 15 януари. Това обяви Антон Антонов, началник управление „ТОЛ система“ в Агенция пътна инфраструктура/АПИ/ . Той коментира, че в момента документът за закупуване на винетен стикер, в т. ч. и електронна винетка е напълно достатъчен, за да удостовери, че автомобилът си е платил пътната такса. Относно пропуските в системата за електронни винетки, той бе лаконичен.

„Отговорност изпълнителите няма да понесат. В момента се структурира и кол център“, заяви Антонов.

Към момента „на гише“ винетен стикер може да се закупи в областните управи на АПИ и магазините на А1. От 7 януари това ще може да се прави в „Български пощи“, в големите вериги бензиностанции и в Easy Pay. До края на месеца се очаква да бъдат инсталирани и автомати за закупуване на електронни винетки на всички гранични пунктове в страната. Вече са монтирани и работят 7 терминала на ГКПП “Капитан Андреево”, както и 4 терминала на ГКПП “Дунав мост – Русе”.

От днес спира механизмът за конвертиране на закупените хартиени винетки в електронни, защото това не се правело добросъвестно. Това обяви проф. Олег Асенов, ръководител на информационното обслужване на ТОЛ системата у нас.

„ 33% от винетките не са конвертирани добросъвестно. Установихме 168 винетки, регистрирани на един номер. Други 48 месечни винетки, са конвертирани отново на един номер. Броят на тези запитвания за конвертиране е по-голям от този за реално закупуване на винетки. Това обезсмисля процеса на конвертиране, защото компрометира въвеждането на входни данни. Няма да има проблем с движението на пътя за хора с хартиени винетки“, увери Асенов.

Предстои от управлението на „ТОЛ системата“ да предоставят данните си на КАТ и МВР, така че всеки таблет на пътен полицай да може в следващите дни да показва кой си е платил винетката.

Първият транш от заявленията за социалните винетки вече е обработен и подаден за валидиране, гарантираха експертите.

Автор: Моника Гаджанова

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети