Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Българи в РСМ: Нападението срещу българския културен център е крещящ пример за акт на омраза

Общество

Българи в РСМ: Нападението срещу българския културен център е крещящ пример за акт на омраза

Българи в РСМ: Нападението срещу българския културен център е крещящ пример за акт на омраза - Tribune.bg
Снимка:

Представители на няколко неправителствени организации на граждани на Република Северна Македония с българско самосъзнание, категорично осъдиха нападението срещу помещението на българския културен клуб „Цар Борис III“ в Охрид.

47-годишен мъж от Охрид е счупил табелата на българския културен център Цар Борис III

Представителите на българските сдружения оценяват като положителен фактът, че Министерството на външните работи на Република Северна Македония е осъдило нападението, подчертавайки, че „това не е първият път, когато помещение използвано от гражданско сдружение на македонски граждани с българско самосъзнание, става обект на нападение от страна на граждани на Северна Македония, които вероятно възприемат това като патриотичен акт”.

Писмото е адресирано до посланиците на ЕС- Дейвид Гиър, европейските държави с мисии в Северна Македония – България, Чехия, Германия, Франция, посланика на САЩ, Комисията за превенция и защита от дискриминация, Хелзинкския комитет за правата на човека в Скопие и двете основни политически партии – СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ, както и до българския президент Румен Радев, премиера и министъра на външните работи на България.

„Като граждани на Република Северна Македония призоваваме отговорните институции в страната – президента, правителството, парламента, Комисията за превенция и защита от дискриминация, омбудсмана, неправителствения сектор да осъдят категорично вчерашния инцидент като крещящ пример за акт на омраза срещу българите в Република Северна Македония. В същото време, като граждани на ЕС, очакваме представителите на ЕС, както и посолствата на страните членки на ЕС, ОССЕ, Съвета на Европа и международните партньори да не си затварят очите пред поредната демонстрация на език на омразата срещу страна членка на ЕС, към който Република Северна Македония декларативно иска да се присъедини”, пише в писмото.

От българските сдружения пишат още, че от повечето медии в Република Северна Македония се провежда кампания срещу цар Борис III, „който е наричан фашист, васал на Хитлер и пр., и предвид публичното осъждане от страна на висши държавни служители при откриването на клуба с противоречивото, според тях, име, не е изненадващо, че клубът е станал обект на атака”.

От сдруженията от Скопие, Охрид, Битоля, Прилеп и Кочани настояват нападателят да бъде санкциониран с цялата строгост на закона, „за да не се случват повече подобни инциденти”.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати