Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Българите най-бедни, но работят много над средното ниво за ЕС

Общество

Българите най-бедни, но работят много над средното ниво за ЕС

Българите най-бедни, но работят много над средното ниво за ЕС - Tribune.bg
Снимка:

Българите работят значително повече от средното ниво за останалите работници в другите европейски страни, като само румънците са преди нас в това отношение. Това сочат данни на френския институт „Rexecode".

Според проучването за 2022 година, българите работят 1993 часа на година, а румънците 2029 часа в сравнение със средния за ЕС брой часове 1679. В тези две държави е и най-ниско платен трудът.

На трето място сред 27-те страни членки на евросъюза с най-много изработени часове се нарежда Гърция с 1979 часа годишно.

Гражданите на Нидерландия, Дания, Финландия, Швеция, Австрия и Германия са работили по-малко от 1600 часа годишно, което е под средната стойност за ЕС.

В същото време според данните на Евростат трудът в България е най-ниско платен в целия ЕС. За час труд работник в България получава средно 7 евро, докато в Германия заплащането е 37 евро, а в Дания се движи около 50 евро на час.

Според европейският статистически институт, брутният годишен доход на работещ у нас без деца е около 9371 евро, а за сравнение в Дания е над 60 000 евро.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети