Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. „Български пощи“ поемат разпространението на вестници и списания у нас

Общество

„Български пощи“ поемат разпространението на вестници и списания у нас

Български пощи поемат разпространението на вестници и списания у нас - Tribune.bg
Снимка:

Росен Желязков предлага общините и „Български пощи“ да работят заедно за определянето на места за търговски обекти, които да заместят „Лафка“

От 1 март „Български пощи“ поемат разпространението на печатните издания у нас, стана ясно по време на днешното правителствено заседание.

Това се случва след като досегашният лидер на пазара – „Лафка Маркет“ АД, обяви изненадващо, че прекратява дейността си след спирането на частните моментни лотарийни игри, продавани в стотиците павилиони на веригата из цялата страна.

Транспортният министър Росен Желязков докладва на премиера Бойко Борисов, че е провел среща с издателите, за да изяснят неяснотите около разпространението на вестници и списания. По време на днешното правителствено заседание той посочи, че тази дейност ще се дотира от бюджета, тъй като е на загуба.

Той обясни, че на пазара няма друга компания, освен пощите, която да може да изпълни този ангажимент, тъй като той генерира дефицит. По думите му през следващите месеци ще се анализира размерът на дефицита и той ще бъде поет от бюджета.

„Български пощи“ ще се яви като единствената на този етап възможност за транспортиране и дистрибуция на печатни издания, което не означава, че ако има интерес и от други, не могат да извършват дейността. Това каза в изявление в Министерски съвет министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков.

Той посочи, че издателите ще получат и бонус – ще им бъдат изисквани по-малки отстъпки от цената на вестниците и списанията в сравнение с тези на „Лафка“. След „анализ в реална пазарна конюнктура“ отстъпките може да бъдат преразгледани, стана ясно от думите на министъра на съобщенията.

„Тази компенсация, която ще бъде предоставена на „Български пощи“ от държавния бюджет по смисъла на Закона за публичните предприятия, ще се явява форма на подпомагане на издателската дейност, защото ще позволи процентът, който издателите предоставят на „Български пощи“ като отстъпка за транспорт и дистрибуция, да бъде намален. В момента се договарят параметрите и се подписват договори между „Български пощи“ и издателите и „Български пощи“ и крайните точки на продажба“, посочи министърът.

Той предлага общините и „Български пощи“ да работят заедно за определянето на места за търговски обекти, които да заместят „Лафка“.

Министърът отбеляза, че крайните точки на продажба досега, заедно с обектите на Lafka, които вече не работят, са били около 6 000, като включват както станции на „Български пощи“, така и магазини и бензиностанции.

„С отпадането на близо 1 100 обекта от Lafka, през следващите месеци ще се опита това нещо да бъде компенсирано от други обекти. „Български пощи“ имат готовност за още 300 пощенски станции, които представляват места с изявен пътникопоток“, заяви Желязков.

„Всяко едно печатно издание ще може да стига до сергията без посредник. Въпреки че това ще ни струва дотация – ще даваме пари за тази работа, но ще осигурим на всички печатни издания равнопоставеност“, категоричен е премиерът Бойко Борисов.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема