Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Българските превозвачи на протест пред евроинституциите срещу пакет „Мобилност“

Общество

Българските превозвачи на протест пред евроинституциите срещу пакет „Мобилност“

Българските превозвачи на протест пред евроинституциите срещу пакет Мобилност - Tribune.bg
Снимка:

Участие в протеста на 10 януари ще вземе и транспортният министър Росен Желязков

Българските превозвачи готвят мащабен протест пред европейските институции на 10 януари. Те ще демонстрират срещу пакет „Мобилност“, който е в ущърб на сектора. Това стана ясно след среща на най-големите браншови асоциации за международни превози с министъра на транспорта Росен Желязков.

Транспортният министър е запознал превозвачите с хода на гласуването в Съвета на министрите на транспорта през миналата седмица. По думите на министър Желязков за блокиращо мнозинство на промените в Пакет „Мобилност“ не са достигнали гласовете на 2 страни, защото Чехия и Словакия са се отказали да ни подкрепят в последния момент.

„Мерките са дискриминиращи за нашия бранш. Оставаме в контакт с нашите евродепутати. Подготвили сме законодателни предложения по Пакета за мобилност I, които да бъдат внесени от тях в Европейския парламент. Като се надяваме те да успеят да запознаят в детайли своите политически семейства, с което да спечелим мнозинство при гласуването на промените“, коментира транспортният министър Росен Желязков.

Той уточни, че нашата страна настоява за дерогация на забраната за спане в кабината до изграждане на необходимата инфраструктурата.

„Относно текста за връщането на шофьорите след всеки 3 седмици у дома или в страната на регистрация на фирмата, ние ще настояваме да се приеме текстът, обсъждан в рамките на нашето европредседателство, а именно това да става по желание и преценка на шофьора“, допълни транспортният министър.

Председателят на Съюза на международните превозвачи Ангел Траков уточни, че браншът е постоянно в контакт с другите засегнати държави, а именно Полша, Румъния, Латвия, Литва, Хърватска. Техни представители ще бъдат поканени на протеста, за да се постигне максимален ефект.

„Обмисляме организация на такъв протест – в Брюксел или Страсбург, за да блокираме текстовете, които буквално унищожават нашия бизнес“, подчерта Траков.

Петко Ангелов от Камара на автомобилните превозвачи припомни, че в Европа продължава двойният стандарт.

„Решават две страни /Франция и Германия/, искат да ни вземат шофьорите и го постигат. Притиснати сме до стената, по-лошо не може да стане“, коментира Ангелов.

С промените в Пакет „Мобилност“ страната ни губи 17 на сто от приходите си в бюджета, подчерта и Йоана Лалова.

„Няма да фалират само превозвачите. Говорим за българската икономика – за 17% от Брутния вътрешен продукт /БВП/ на България. Всички подкрепящи проекта ще се облагодетелстват. Изходът е нашите фирми да се пререгистрират в държави като Франция, Германия и др. Там ще отидат тези 17 на сто от нашия БВП“, обяви представителката на транспортния бранш.

За протеста пред европейските институции превозвачите имат няколко варианта – с човешко присъствие или с автомобили.  Българските евродепутати също са поканени, а министърът на транспорта Росен Желязков уточни, че и той ще се присъедини към него.

Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети