Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Банов: За 3 години бюджетът за опазване на културното наследство е увеличен двойно

Общество

Банов: За 3 години бюджетът за опазване на културното наследство е увеличен двойно

Банов: За 3 години бюджетът за опазване на културното наследство е увеличен двойно - Tribune.bg
Снимка:

Разрухата в много от къщите-паметници на културата се дължи на факта, че огромната част от тях са частна собственост

„За последните три години бюджетът на Министерството на културата за опазване на културното наследство е увеличен двойно - от 3 млн. и 600 хиляди лева на близо 7 млн. лева. Откакто аз и моят екип работим в Министерство на културата, бюджетът на Института за паметници на културата е увеличен повече от два пъти“. Това заяви министърът на културата Боил Банов на брифинг по повод одитния доклад на Сметната палата за архитектурното културно наследство.

Банов уточни, че стратегия за култура, която включва и част „Културно наследство и опазването му“ вече е публикувана на сайта на Министерството на културата.

Министърът посочи, че огромна инвестиция е направена и по отношение на увеличение на заплащането на служителите.

По думите му съвсем скоро ще приключат строително-ремонтните работи по ново помещение, където са създадени съвременни условия за архива на Националния институт за недвижимо културно наследство. Едновременно с това ще стартира и неговата дигитализация.

„Ние сме горди с това, което правим. Проблемите, с които сме се захванали са тежки, онаследени от повече от 50 години. Не можем да се върнем във филма „Опасен чар“ и да сложим на всеки паметник на културата милиционер. Стратегията е дигитализацията и адекватното заплащане“, заяви Банов и поясни, че няма как да бъдат назначени 19 000 служители, които да се грижат за паметниците на културата, какъвто е техният брой.

„Благодаря на Сметната палата, мисля че нашите екипи, включително и в министерството и в Националния институт за недвижимо културно наследство работихме много усърдно с тях. В крайна сметка общата цел на всички беше, ползвайки тяхната висока експертиза, по възможно най-добър начин, да охарактеризираме средата и възможностите за решаване на дълготрайните проблеми“, заяви още Банов.

По думите на министъра разрухата в много от къщите – паметници на културата се дължи на факта, че огромната част от тях са частна собственост.

„В съвременното общество частната собственост е неприкосновена и това е един много сериозен въпрос, свързан с опазването на културното наследство, откъдето произтича същинският проблем“, категоричен е Банов.

Министърът коментира и съдбата на Царските конюшни и каза, че това е един от лесните случаи, защото собствеността е държавна, общинска и частна.

По отношение на Двойната къща той обясни, че има съгласуван проект отпреди години.

На въпрос какво се случва с къщата, в която е живял министър-председателят Иван Гешов на ул. „Патриарх Евтимий“ 7, Банов каза, че наскоро тя е била проверена от техни инспектори. „Собствениците имат някакви съгласувани проекти за надстрояване с имплементиране. Сградата няма да се събаря. Фасадната стена остава и се гради нагоре. Има срокове за това, но в момента там не може да се работи заради метрото“, каза в отговор министърът и добави, че е готов да направи ново обществено обсъждане, в което хората да кажат какво искат да се случи с къщата.

Що се отнася до неразрешения случай с Къщата-музей на Пейо Яворов министърът сподели, че и Столична община, и МК имат готовност да я откупят, но тя няколко пъти е ипотекирана и препродавана, и когато държавата или общината направят ход за придобиване, трябва да има яснота какви задължения има тази къща.

Той обясни, че за да могат да ипотекират сгради-паметници на културата трябва да се направят законодателни промени с цел процедурите да бъдат улеснени, защото сега те са тромави и отнемат по 10 години докато се пристъпи към реални действия. Идеята е срокът да се скъси и към ипотека да се преминава след няколко месеца.

Автор: Андреа Драганова   


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още