Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Въвеждат данък за запуснатите сгради, които са паметници на културата

Общество

Въвеждат данък за запуснатите сгради, които са паметници на културата

Въвеждат данък за запуснатите сгради, които са паметници на културата - Tribune.bg
Снимка:

Предлаганите промени в Закона за паметниците на културата са изпратени за обсъждане от общините

В момента собственици на сгради - паметници на културата са освободени от данък. В бъдеще обаче те ще плащат, ако не поддържат имота си в добро състояние. Това ще стане, ако бъдат приети промени в Закона за паметниците на културата, предложени от експертна група в столичната община. Проектът е изпратен за обсъждане от общините. В него се предлага общината да прави ремонт на стари сгради в риск. Ако собственикът не плати, сградата ще се ипотекира. После банката може да обяви публична продан или да вземе други мерки.

„Не е справедливо обществото да плаща за това, че Общината ще бъде принудена да извърши ремонт, за да спаси дадена сграда. Справедливо е тази тежест да падне върху собственика, който има задължението да бъде добър стопанин, а това важи особено когато този обект е значим и за културното наследство.“ Това каза заместник-кметът на София Тодор Чобанов пред NOVA телевизия.

Заместник-кметът обясни, че сегашната процедура е неработеща. „Сега pаконът казва, че за да пристъпим към действие и да наложим ипотека, чрез която да се изплати ремонтът, единственият начин е най-малко три пъти да сме глобили вече собственикът, а всяка от тези глоби означава едно дългогодишно дело, което поставя сградата на допълнителен риск. За съжаление, въпреки че проблемът често е очевиден, съдът много често уважава мотивите на собствениците. Така че ние трябва да намерим механизъм, който да ни позволява бързо и лесно да провеждаме тази процедура”, обясни той.

По думите му, ако парламентът одобри предложените промени срокът от констативния акт за състоянието на сградата до започването на ремонта ще бъде значително съкратен. Предвидено е да създадем регистър „Наследство в риск”, който всяка община да го води. В София проблемните сгради са около 5% от 800 сгради с единичен статут. Той ще бъде публичен и всеки ще може да види кои са те и кои ще бъдат глобявани, санкционирани и на кои ще се налагат ипотеки. Освен това е предвидено и разширяване на правомощията на кметовете, за да могат да обжалват при сваляне на статутите”, обясни Чобанов.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема