Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Барове и ресторанти се готвят за отваряне на 1 март

Общество

Барове и ресторанти се готвят за отваряне на 1 март

Капацитетът ще е наполовина, а работното време - до 23 часа

Часове преди отварянето на заведенията в тях тече трескава подготовка. Такава е обстановката в неделя по т.нар. столично стъргало – пешеходната част на бул. „Витоша”.

„Подготвяме се в момента. Така е и в цялата страна. Много са обнадеждени колегите и се радваме, че най-после може да отворим. Това беше най-важното и единствено изискване за нас“, заяви пред БГНЕС председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Той уточни, че започват работа на 50% от капацитета си, с работно време до 23 часа, сервитьорите ще носят маски, на входовете-изходите ще има дезифектанти и също така ще разчитат на съзнанието на хората да използват дезинфектантите.

„При намаления капацитет няма разстояние между масите. На една маса могат да седнат не повече от 6 човека“, обясни Алибегов.

Той коментира още, че се надява вечерният час да отпадне след отварянето на нощните заведения на 1 април.

По думите му на 1 март няма да отворят около 20% от заведенията заради невъзможност или фалит.

„Възстановяването ще е трудно и то ще отнеме минимум една година“, заяви още председателят на БАЗ.

Алибегов изрази задоволство от факта, че изплащането на 75% от нетния осигурителен доход става бързо и своевременно, а не като изплащането на сумата от 24 лв., при което цялата процедура е била много бавна и тромава.

След отварянето се надява да може да използват мярката 80/20, която е за работещите бизнеси. По думите му благодарение на нея успяват да задържат персонала си, а не да го намалят наполовина.

„80/20 е много хубава помощ. От март месец отново ще се върнем към нея. Имаме уверението, че може да остане до края на годината. При намален капацитет, при намалено потребление, ние ползваме 100% от персонала, благодарение на тази мярка“, заяви той.

Алибегов прогнозира, че между 50 000 – 60 000 от бранша ще се ваксинират, защото си дават сметка, че само така ще може да се върнем към нормалния начин на живот. Според него в това ще се убедят и останалите хора, които впоследствие ще се ваксинират.

„На среща в здравното министерство се ангажирахме да изготвим списъци на всички желаещи да се ваксинират. Такива списъци вървят. Очаквам бройката им да стигне 50 000 - 60 000 души до другата седмица и да ги предадем на Министерството на туризма, където да ги окомплектоват с другите браншове и да бъдат предадени в Министерството на здравеопазването“, коментира председателят на Българската асоциация на заведенията.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още