Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. БАЗ и СЗБ: Вдигане на ДДС в разгара на лятото е пореден удар срещу уж приоритетния български туризъм

Общество

БАЗ и СЗБ: Вдигане на ДДС в разгара на лятото е пореден удар срещу уж приоритетния български туризъм

БАЗ и СЗБ: Вдигане на ДДС в разгара на лятото е пореден удар срещу уж приоритетния български туризъм - Tribune.bg
Снимка:

Те наричат готвеното вдигане безобразие и „благодарят” на правителството в оставка

„Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България изразяват искрената си „благодарност“ към правителството в оставка за „подкрепата“ към нашия бранш, предвидена в Актуализацията на бюджета.

Както е известно, в нея се предвижда ДДС за слабоалкохолните напитки да се вдигне от 9 на 20%. И след като само преди месеци, същото това правителство в оставка, прие ставката да бъде запазена до края на годината”, пишат те в позиция до медиите. 

„Беше внесено предложение въпросното ДДС да не бъде повишавано, което, за съжаление, беше отхвърлено на парламентарната Комисия по бюджет и финанси. Сега предстои гласуването му и в зала.

В разгара на летния сезон се готви пореден удар срещу уж приоритетния български туризъм.

Две години ни затваряха по неясни и на моменти странни критерии, изгониха персонала ни, който се преориентира към по-сигурни сектори, оставиха ни да се оправяме сами с множеството трудности, пред които бяхме изправени. И сега ще ни вдигат и данъка. Безобразие!

В почти цяла Европа най-засегнатият от пандемията с COVID-19 бранш, е подпомаган с антикризисни мерки, а у нас е мачкан целенасочено! И непрестанно е противопоставян на други сектори – изправиха ни срещу лекарите, учителите и учениците, а сега и срещу хляба. Възмутително!

За пореден път казваме – след като не ни помагате, поне не ни пречете и призоваваме всички народни представители, които милеят за българския туризъм и българския бизнес, да гласуват ЗА запазване на ставката от 9% ДДС за слабоалкохолните напитки. Още повече, че това е единственото облекчение за колегите ни от нощните заведения, които пострадаха най-тежко от анти-ковид рестрикциите.

И настоятелно призоваваме ставката от 9% за предлаганите в заведенията стоки, да остане за постоянно, както е в хотелиерството. Навлизаме в спирала от избори и не се очертава скоро да има работещ парламент, който да взима решения в подкрепа на българския бизнес”, пишат в позицията си БАЗ и СЗБ.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати