Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Ресторантьори: Управляващите обещаха 9% ДДС за заведенията, сега се отмятат

Общество

Ресторантьори: Управляващите обещаха 9% ДДС за заведенията, сега се отмятат

Ресторантьори: Управляващите обещаха 9% ДДС за заведенията, сега се отмятат - Tribune.bg
Снимка:

Представителите на управляващата коалиция обещаха в разговорите с туристически бизнес преди последните избори, че мярката за намалена ставка на ДДС от 9 на сто за ресторантите ще остане постоянна, а сега се отмятат. Това заявяват в своя позиция от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

„Най-силно за оставането й в сила настояваха именно сега управляващите коалиционни партньори от ПППП, ИТН, БСП и „Да, България“. Още с гласуването на първия бюджет от коалицията подчертаха тази си подкрепа, като гласуваха удължаването на мярката за по-ниска ставка на ДДС за ресторантите и декларираха, че ще я запазят и занапред, тъй като тя е ефективна, а възстановяването на сектора не може да стане веднага. Но какво се оказа – минаха изборите и партиите забравиха какво са говорили обещавали на бизнеса“, категорични са от БХРА.

Те подчертават, че мярката е изключително важна за оцеляване на бизнеса заради затрудненото му положение вследствие на двете години пандемия, ограничения и свито потребление, последвани от войната в Украйна.

„Туризмът като сектор бележи най големи спадове от своето съществуване по данни на Световната организация по туризъм и Европейската асоциация на хотели, ресторанти, кафенета и заведения (ХОТРЕК), на която БХРА е член. Именно заради тази безпрецедентна криза почти всички европейски страни налагат и прилагат диференцирани ставка по ДДС за бранша, ясно разбирайки, че тези мерки са от изключително значение за запазване на сектора, на неговата конкурентоспособност и стабилност. Затова и тези мерки се превръщат в трайни и се препотвърждават, като дори се добавят и нови намаления, включително и от преките ни конкуренти в областта на туризма и индустрията на гостоприемството в ЕС като Гърция. В момента ДДС за кетъринг и хотелско настаняване в ЕС е намалено до ставки от порядъка на 4-5 на сто“, обясняват от БХРА.

„За съжаление, голяма част от българските политици в това число и управляващите не разбират значението на тази мярка за запазване на един от основните сектори на българската икономика. Идеята бе чрез разликата от намалението на ДДС повече средства да останат във фирмите, които да бъдат компенсирани по този начин без да се дават пряко пари от бюджета за ковид кризата, както и чрез разликата да се осигурят средства за възнаграждения на персонала, което се е и получи след въвеждането на мярката. Още веднъж подчертаваме, че намалението на ДДС за ресторантите е мярка не за намаляване на цените в заведенията за крайните клиенти, а за стабилизиране на сектора и по-лесно понасяне на загубите, нанесени от поредицата от кризи“, посочи зам.-председателят на БХРА Атанас Димитров.

С мярката се подпомага и запазване на кадрите в сектора, които в момента са на санитарния минимум след двегодишна липса на работа и пренасочване в други сектори на икономиката, допълни Димитров.

„Господа политици, ако искате да запазите доверието на заетите в сектора, се надяваме че ще успеете да вземете правилни икономически и политически решения и ще подкрепите оставане на ДДС на заведенията на вече приетите по-ниски нива и след изтичане на календарната година и дори ще превърнете мярката в постоянна“, категорични са от БХРА.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати