Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Без лиценз остава домът за стари хора в кв. Драгалевци, в който води разследване за насилие

Общество

Без лиценз остава домът за стари хора в кв. Драгалевци, в който води разследване за насилие

Без лиценз остава домът за стари хора в кв. Драгалевци, в който води разследване за насилие - Tribune.bg
Снимка:

Домът за стари хора в столичния кв. „Драгалевци“, който се прочу след сигнал за побой над настанено там възрастно семейство затваря врати от 1 януари и няма да съществува повече, коментира пред Нова тв Николина Иванова от Агенция за качество на социалните услуги.

Държавната институция направи проверка в дома, след като стана ясно, че там системно се малтретират обитателите. Дом „Рея“ стана известен след като внучка на двама обитатели ги изтегли дни след приема им там заради невъзможност да комуникира с тях. Дядото на Албена беше показан по медиите с огромни рани и насинено око, заради което и прокуратурата се намеси с разследване.

„Не за първи път правим проверка в старческия дом в столичния кв. „Драгалевци“. През август при рутинна проверка установихме, че там не се спазва качеството за предоставяне на социални услуги. Втората проверка бе миналата седмица след сигнала за бития дядо“, уточни Николина Иванова.

Установено е, че пенсионерите са настанявани срещу сериозни месечни суми в дома, а са преживявали в мизерни условия и са третирани грубо от персонала на дома.  

„През август не установихме насилие, но знаете, че никой няма да бие пред очите на контролния орган. Не го затворихме, защото по закон първо се дава предписание и срок за изпълнение. Такива предписания дадохме, а срокът бе 30 септември. Два дни преди репортажа на Нова тв получихме доклад от директорката на дома, че предписанията са изпълнени“, поясни Иванова. Последната проверка на Агенцията, обаче, не потвърждава декларираното от собственичката на „Рея“ Анжела Димитрова и във връзка с това е бил съставен акт за административно нарушение.

„Прокуратурата и МВР са запознати вече със случая, бяхме заедно с тях на проверка, така че няма да оставим нещата така. Този старчески дом няма да има издаден лиценз и на 1 януари 2022 г. вече няма да съществува,  защото по закон всички социални доставчици трябва да са лицензирани от нас до 31 декември тази година“, обясни още Николина Иванова от Агенция за качество на социалните услуги.

 

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати