Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Библиотекарите излизат на протест

Общество

Библиотекарите излизат на протест

Библиотекарите излизат на протест - Tribune.bg
Снимка:

От 20 май 2022 г. и представителите на синдикалните организации на регионалните библиотеки към Национална федерация „Култура“ на КТ „Подкрепа“ започват протестни действия.

Причината за това е неизпълнението на допълнително споразумение, в което са поставени условия за въвеждане на минималните начални основни месечни възнаграждения в бранша.

„Настояваме пред правителството и народните представители това крайно неприемливо положение да бъде навреме и категорично променено. Тези ни обстоятелства изправят пред невъзможността да изпълняваме важните си обществени функции. Нашите основни искания преди актуализацията на бюджета от 1 юли 2022 г. са:

Да бъде увеличен с 40% Единният разходен стандарт за субсидирана бройка на регионалните библиотеки. Необходимите средства са в размер 10 288 863 лв., включително - за възнагражденията на персонала по чл. 1, ал. 5, т. 10.2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г.

Да бъдат увеличени субсидираните бройки на регионалните библиотеки - от 1 177 на 1200.

Най-важното капиталовложение на една библиотека е инвестирането в развитието на човешкия ресурс. Затова след обсъждане на проблемите на библиотеките, свързани с недостатъчното им финансиране участниците в Националната среща на синдикалните представители на библиотеките, проведена на 12-13 май 2022 г.“, взеха решение библиотечните работници от цялата страна да започнат протестни действия в навечерието на най-българския празник – 24 май.

„Призоваваме всички свои читатели и съмишленици да се присъединят към нашите искания, заявяват още представителите на синдикалните организации на регионалните библиотеки.“, казват още те.

Служителите на Столична библиотека към Национална федерация „Култура“ на КТ „Подкрепа“ ще протестират пред сградата на библиотеката днес от 14 до 15 ч.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Одобрявате ли острия тон на Румен Радев към представителите на ПП/ДБ във връзка със скандалния запис и втория мандат?
Покажи резултати Скрий резултати