Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Служителите на регионалните библиотеки излизат на протест

Общество

Служителите на регионалните библиотеки излизат на протест

Служителите на регионалните библиотеки излизат на протест - Tribune.bg
Снимка:

Служителите на Столична библиотека и регионалните библиотеки към Национална федерация "Култура" на КТ "Подкрепа" започват протестни действия на 20 май. Това става ясно от прессъобщение от синдиката.

Служителите на Столичната библиотека ще излязат на протест пред сградата на библиотеката на 20 май от 14.00 до 15.00 ч.

Причината за протеста е неспазването на Браншовия колективен трудов договор за библиотеките, в който бяха вписани условия въвеждане на минималните начални основни месечни възнаграждения в бранша. Библиотекарите настояват пред правителството това положение да се промени.

„Днес библиотеките в България са принудени да работят в условията на приети, но неизпълнени стандарти за библиотечното обслужване, при това при крайно недостатъчно финансиране от страна на министерството на културата. Тези обстоятелства ни изправят пред невъзможността да изпълняваме важните си обществени функции.

Нашите основни искания преди актуализацията на бюджета от 1 юли 2022 г. са:

- Да бъде увеличен с 40% Единният разходен стандарт за субсидирана бройка на регионалните библиотеки. Необходимите средства са в размер 10 288 863 лв., включително - за възнагражденията на персонала по чл. 1, ал. 5, т. 10.2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г.

- Да бъдат увеличени субсидираните бройки на регионалните библиотеки - от 1 177 на 1200.

- Най-важното капиталовложение на една библиотека е инвестирането в развитието на човешкия ресурс. Затова след обсъждане на проблемите на библиотеките, свързани с недостатъчното им финансиране участниците в Националната среща на синдикалните представители на библиотеките, проведена на 12-13 май 2022 г., взеха решение библиотечните работници от цялата страна да започнат протестни действия в навечерието на най-българския празник - 24 май. Призоваваме всички свои читатели и съмишленици да се присъединят към нашите искания“, се казва в съобщението им.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Одобрявате ли острия тон на Румен Радев към представителите на ПП/ДБ във връзка със скандалния запис и втория мандат?
Покажи резултати Скрий резултати