Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Бившият конституционен съдия Румен Ненков за Кирил Петков: Не може да си слуга на двама господари

Общество

Бившият конституционен съдия Румен Ненков за Кирил Петков: Не може да си слуга на двама господари

Бившият конституционен съдия Румен Ненков за Кирил Петков: Не може да си слуга на двама господари - Tribune.bg
Снимка:

Решението на Конституционния съд беше предвидимо. По-тревожно е, че след произнасянето на КС се намериха хора, които преди са се афиширали като правозащитници, изведнъж започнаха да говорят, че приложената конституционна норма е архаична и можело и да не се прилага. Това заяви пред БНТ бившият конституционен съдия Румен Ненков по повод казуса с двойното гражданство на Кирил Петков.

„Конституционната норма е абсолютно точна, навременна и целесъобразна, отговаря на националния суверенитет на България“, категоричен е Ненков.

Той обясни, че конституционна пречка има само за народните представители и членовете на министерския съвет. Такава обаче няма за постовете областен управител, кмет, заместник-министър.

„Не може да си слуга на двама господари. Трябва да избереш на чия страна ще служиш. Ами ако имахме конфликт с Канада", риторично попита Ненков, като припомни случая със споразумението СЕТА.

Другото интересно решение на Конституционния съд тази седмица беше тълкувателното решение относно понятието "пол". КС съвсем очаквано каза, че в основата на понятието пол по смисъла на Конституцията, е биологията на човека. Това значи, че държавните органи не могат да узаконяват някакъв трети пол, избран от самия индивид.

„В последния абзац от решението е казано много ясно, че когато биологията не може да даде ясен отговор за пола на човека, тогава вече неговото мнение има значение“, обясни Ненков.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети