Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борислав Цеков: Поведението на Радев спрямо гражданството на Петков е укоримо

Политика

Борислав Цеков: Поведението на Радев спрямо гражданството на Петков е укоримо

Борислав Цеков: Поведението на Радев спрямо гражданството на Петков е укоримо - Tribune.bg
Снимка:

Петков е разбирал и знаел, че със заявлението за отказване тепърва се започва процедура, коментира още специалистът по конституционно право

„Радев незабавно е трябвало да извърши проверка в ГД ГРАО дали сигналите на депутати, че Кирил Петков е с двойно гражданство, отговарят на истината, така щеше се изясни ситуацията и да се отстрани министъра. Действието му може да се интерпретира като нарушение на Конституцията без това непременно да е юридически изрядно. Неконституционалността на указа не е сам по себе си основание за импийчмънт, но поведението на президента е укоримо“. Това коментира пред Нова нюз специалистът по конституционно право Борислав Цеков по казуса с двойното гражданство на бившия служебен министър на икономиката.

Относно претенциите за лично явяване на Петков пред КС Цеков заяви, че такова по закон не се предвижда.

„Решението на КС не е изненадващо, не е имало правен спор откакто са установени фактите. По принцип ако се търси отговорност, би било престъпление от общ характер. По принцип може да се търси отговорност“, допълни Цеков.

По думите му автоматично никой от актовете на Кирил Петков не пада, но всеки засегнат, който смята, че са му нарушени правата, би могъл да оспори акт.

Според него Петков е разбирал и знаел, че със заявлението за отказване тепърва се започва процедура по освобождаване от канадско гражданство, но за него е нямало значение.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети