Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Бизнесът готви протест, ако няма компенсации за тока

Общество

Бизнесът готви протест, ако няма компенсации за тока

Бизнесът готви протест, ако няма компенсации за тока - Tribune.bg
Снимка:

„Бизнесът излиза на протест на 18 май, ако не получи компенсации заради скъпия ток за месец май, както и заради поскъпването на газа след като „Булгаргаз“ не плати за доставки по дългосрочния договор с „Газпром експорт“. Ще внесем уведомление в Столична община за протест на 18 май, който ще бъде отменен, ако исканията ни бъдат изпълнени“, заяви пред „Труд“ председателят на АИКБ Васил Велев. Участие в протеста са потвърдили и останалите членове на Асоциацията на организациите на българските работодатели.

Бизнесът иска компенсации за скъпия ток за месец май, които да започват от цената на микса на електроенергията, която е около 150-160 лв. за мегаватчас, а не както досега от 185,59 лв. Да отпадане тавана на компенсациите от 300 лв. за мегаватчас и разликата между борсовата цена на тока и цената на микса да бъде компенсирана на 3/4, искат представителите на бизнеса. Това означава 25% да остават като свръхпечалби в енергетиката, а 75% да отидат за компенсиране на всички на свободния пазар.

За това няма нужда от пари от бюджета. Тази програма се самофинансира, обясни Васил Велев. Това се потвърждава от финансовите резултати на АЕЦ “Козлодуй”. Заради високите цени на тока, само за първото тримесечие на настоящата година печалбата на АЕЦ “Козлодуй” е 954 млн. лв., което е близо седем пъти повече от печалбата за същия период на миналата година, която е 137,7 млн. лв.

Бизнесът иска компенсации и заради очакваното поскъпване на газа след като „Булгаргаз“ не плати за доставки от „Газпром експорт“.

„Вече минаха първите дни на месец май, а не знаем каква е цената на газа за месеца“, каза Васил Велев. Това е голям проблем за българските предприятия, защото не знаят какви оферти да дават на своите клиенти и не знаят поръчки на какви цени да потвърждават, защото не знаят себестойността на продукцията си. Бизнесът иска разликата между цента на газа при използването на посредници и цената на газа, който бихме получили по дългосрочния договор с “Газпром експорт”, да бъде поета като компенсация от бюджета.  


Топ новини

виж още