Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Бизнесът за обявените компенсации: Недостатъчни са, правителството да преразгледа решението

Общество

Бизнесът за обявените компенсации: Недостатъчни са, правителството да преразгледа решението

Бизнесът за обявените компенсации: Недостатъчни са, правителството да преразгледа решението - Tribune.bg
Снимка:

Компенсациите за бизнеса са недостатъчни. Това смятат от Асоциацията на индустриалния капитал за мерките срещу високата цена на тока, които правителството обяви днес. Хотелиери също подкрепят тази позиция.

По думите на Атанас Карагеоргиев, собственик на хотели на морето мерките са само временно решение, а постоянно повишаващата се цена на тока вдига разходите на бизнеса му 2 пъти и половина, коментира той пред БНТ.

„Не можеш да кажеш понеже токът поскъпна от пакет 45-50 евро да го направиш 150, няма как. Решава ни проблема доколкото хората, които са решени да си пазят персонала, да могат да плащат енергията, която се консумира в офисната част. За сериозна работа не може да се мисли", обясни той.

Определените от правителството средства за подпомагане на бизнеса са точно половината от реално необходимите, смятат от Асоциацията на индустриалния капитал. В същото време печалбата на АЕЦ "Козлодуй" за 4-те месеца, в които мерките трябва да работят, е над 2 милиарда лева.

„Категорично има достатъчно пари за по-висока сума - обща, за компенсации и затова е необходимо да се промени формулата за компенсация като отпадне това ограничение не повече от 30 процента от пазарната цена да е компенсацията", допълни Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

В противен случай работодателите прогнозират още проблеми за икономиката.

„При тази схема за компенсиране много предприятия ще спрат. Тя е по-лоша, в по-малка степен отговаря на останалите цени, отколкото даже недостатъчната компенсация през октомври и ноември", каза още Васил Велев.

От Асоциацията на индустриалния капитал очакват правителството да преразгледа решението си.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати