Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Велев: Цената на тока за бизнеса може да подмине 1000 лева за мегаватчас през януари

Парите

Велев: Цената на тока за бизнеса може да подмине 1000 лева за мегаватчас през януари

Велев: Цената на тока за бизнеса може да подмине 1000 лева за мегаватчас през януари - Tribune.bg
Снимка:

Ако бизнесът бъде адекватно компенсиран, ще се назначават работници и ще се вдигат заплати

Не може да има таван на компенсациите заради високите цени на тока или той трябва да е много висок, за да се осигури предвидимост за бизнеса. Това обяви по БНТ председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. 

Днес токът скача на над 669 лв. за мегаватчас.

За бизнеса това, което ние предлагаме е възстановяване на надвзетите суми от енергетиката, подобна мярка ще даде предсказуемост, посочва Велев.

„Разликата между борсовата цена и цената по мораториум за домакинствата, от нея три-четвърти да се компенсира, да се възстанови“, обясни Васил Велев.

Цените за бизнеса ще е възможно да отидат и над 1000 лв. за януари 2022, прогнозира той. Председателят на АИКБ допълни, че Министерския съвет продължават обсъжданията на този въпрос. На въпроса дали липсата на мерки ще доведе до съкращения и вълна на безработица, Васил Велев отговори така:

„Всичко зависи от тази абсолютно екстремна извънредна ситуация с цената на енергията. Имаме златен шанс не да съкращаваме, а да назначаваме, защото се преразпределят, скъсяват се веригите на доставки. Има голям интерес към нашите предприятия, които да поемат доставки, които са били досега от Далечния изток, и това което пречи е неяснотата и екстремните цени на електроенергията.

Ако те бъдат разумно компенсирани, така както правят на другите места, където има такива явления в ЕС, ние имаме възможността не да съкращаваме, а да назначаваме и увеличаваме заплатите, увеличавайки с двуцифрен процент продажбите на нашите предприятия“, заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. 


Топ новини

виж още
Актуална тема