Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. БЛС дава Мангъров на комисията по професионална етика

Общество

БЛС дава Мангъров на комисията по професионална етика

БЛС дава Мангъров на комисията по професионална етика - Tribune.bg
Снимка:

Управителният съвет на Български лекарски съюз сезира Столичната комисия по професионална етика заради изказване в телевизионен ефир на доц. Атанас Мангъров.

Думите му: „..... тези 564 души, които са починали, са починали, защото са ваксинирани“ са определени от съсловната организация като „поредните неверни твърдения и откровени лъжи“

От БЛС подчертават, че разликата между „починали ваксинирани“ и „починали, ЗАЩОТО са ваксинирани“ може да е само една дума, но тя прави казаното от доц. Мангъров  - лъжа.  „Лъжа, която си „играе“ със страховете и притесненията на хората.“, подчертават те.  

„По-рано от МЗ и ИАЛ излязоха със становище, че в България няма случай на доказана причинно-следствена връзка между ваксина срещу COVID 19 и смъртен изход. И още: 9 са случаите от началото на ваксинационната кампания, в които е подозирана връзка между поставяне на ваксина срещу Covid-19 и смъртен изход, като в нито един от тях връзка не е доказана.“, допълват от БЛС.

„В същото предаване доц. Мангъров цитира данни от епикриза на 26 г. мъж от Плевен, за който твърди, че две седмици след ваксинация е бил в интензивното на болницата в Плевен с ДИК синдром и заяви, че има връзка между ваксинацията и последвалото настаняване в болница на младия мъж, добавяйки: „Тези случаи не се съобщават.“ Твърдение, което отново не корелира с истината, изкривява и информацията и е откровена конспирация.“, каторични са от съсловната организация.

Според БЛС с изказванията си доц. Мангъров погазва етичните принципи на лекарската професия. Те са категорични, че:

„Публичното говорене на лъжи, изречени от медицинско лице, уронва престижа на цялото съсловие, обърква хората, всява страх и насажда агресия сред обществото. През последните дни, като резултат от подобно говорене, станахме свидетели на два случая на нападнати медици в Русенско.“

УС на Български лекарски съюз очаква Етичната комисия към Столична лекарска колегия да се произнесе в най-кратки срокове по казуса. Този наш сигнал добавяме към процедурата, която тече в момента.

„Разпространението на фалшиви твърдения не трябва да остава без последици, а когато те са изречени от лекар е резонно да се замислим дали той е достоен да носи тази титла.“, заявяват от БЛС.

Доц. Атанас Мангъров вече е разследван от Българския лекарски съюз по сигнал на негов колега. Обвинението е, че доц. Мангъров нарушава основни текстове от Кодекса за професионална етика на лекарите в България.

В сигнала се казва, че чрез множество неверни твърдения за коронавируса и пандемията Мангъров не действа в интерес на живота и физическото здраве на пациентите. Освен това с действията си той уронва честта и достойнството на лекарската професия.

Сигналът беше подаден от д-р Петър Петров и е базиран на интервю, което Мангъров е дал на 2 ноември. В него инфекционистът казва, че „ваксините не са ефективни, сертификатите са дискриминация и тестовете за деца за ненужни.“


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати