Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. БЛС подписва новия рамков договор с НЗОК

Общество

БЛС подписва новия рамков договор с НЗОК

БЛС подписва новия рамков договор с НЗОК - Tribune.bg
Снимка:

С 226 гласа „за“, 31 „против“ и осем „въздържал се“ делегатите на 75-ия извънреден Събор на Българския лекарски съюз (БЛС) дадоха мандат на ръководството за подписване на Национален рамков договор (НРД) 2023-2025 при конкретно определени на събора параметри.  

Сред новите моменти в текстовата част на проекта на НРД 2023-2025 са да няма лимит в направленията, които личните лекари издават на диспансеризираните пациенти за специалист. Личните лекари няма да са длъжни да оповестяват на видно място личните си мобилни телефонни номера, но ще трябва да има посочен телефонен номер на лекарската практика.

Не се предвижда санкциите за еднотипни нарушения да се кумулират, като при първо нарушение се планира методическа подкрепа от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), а не глоба.

Друга новост в текстовата част на новия договор е болниците да могат да „прехвърлят“ до 10 процента от леглата си от една клиника в друга от същия тип. Приемащ лекар в болница вече ще може да бъде и без специалност, а лекарите, които специализират, ще могат да извършват лечебни дейности като изпълнител под надзор на специалист.

Делегатите на събора бяха информирани за постигнатата принципна договореност с НЗОК, според която с цел подпомагане на иновациите да има целенасочено финансиране по отношение на роботизираната хирургия.

Преди дни ръководството на БЛС и Надзорният съвет на НЗОК започнаха преговори по текстовете на НРД. Цени и обеми не се обсъждат заради липса на приет бюджет на НЗОК.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети БЛС, НЗОК
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати