Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Болницата в Силистра търси помощ от медицински сестри в детски градини

Общество

Болницата в Силистра търси помощ от медицински сестри в детски градини

Снимка:

Апел към медицинските сестри от учебни и детски заведения отправя директорът на силистренската болница д-р Васил Славов с молба да се включат в работата на лечебното заведение, подпомагайки дейността му, съобщава БНР.

Искането е било отправено и към кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов, в качеството му на работодател.

Очакването за пълни отделения с болни от коронавирус през есента и зимата е причината д-р Васил Славов, директор на МБАЛ-Силистра да заговори за мобилизация на сестрински персонал от училища и детски градини в Силистра. Наличният състав работи вече на плюс часове: "Почти всички сестри са на пенсионна възраст, малко са и работят извънредно. Като се изморят допълнително и им пада още КПД-то. Ние можем да предоставим кислород, лекарства, лекари, ноу-хау, но няма как да докараме отнякъде сестри. Затова най-доброто е, както са направили колегите в други области при миналата вълна, мобилизиране на сестрински персонал от извън болнични структури".

За да издържи системата на прилива пациенти, е нужна свежа кръв, потвърди и директорът на РЗИ-Силистра – д-р Теодора Начева: "Тази нова Covid вълна ще я посрещнем с още по-голям дефицит на кадри. Имахме подкрепата на много пенсионери, които работят в системата, някои боледуваха, решиха, че преди всичко здравето им е важно и се оттеглиха. Нови членове, които влизат в системата са много по-малко от тези, които я напускат заради пенсиониране, здравословно състояние и така".

Вече е направена работна среща с участието на общинското ръководство и с работещи в системата. Изрично е подчертано, че желаещите ще могат да окажат подкрепа единствено на доброволен принцип, срещу допълнително заплащане от страна на болницата и няма да работят в Covid отделенията, коментира д-р Славов. За решение на проблема вече има предприети разговори и с учебни заведения за обучение на медицински персонал, като вариант за стажуване и подпомагане на професионалната им реализация.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още