Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Болници не се съгласиха с Кацаров: Има недостиг на кислород

Общество

Болници не се съгласиха с Кацаров: Има недостиг на кислород

Снимка:

Вчера министърът описа светла картина на ситуацията в болниците и заяви, че потърсената от Европа помощ е „само застраховка“

В някои болници, като в Карнобат например, признават, че вече им е трудно да се справят и проблемът не е само в умората. През последния месец тук са били доставени, използвани и изчерпани близо 130 бутилки с кислород. И доставките му стават все по-трудни, съобщава БНТ.

„И в момента имаме, но доставчиците срещат големи затруднения, за да ни задоволят нуждите. Последната партида я донесоха от Разград“, обясни д-р Николай Колибаров, управител на МБАЛ-Карнобат.

В Кюстендил пък имат достатъчно апаратура и кислород, но един вечен проблем.

„Имаме необходимата апаратура, легла. Дефицитът е персоналът. Ние имаме нужда от всякакви лекари и от медицински сестри. За жалост обаче няма откъде да дойдат. Давам си сметка и това е навсякъде така“, каза управителят на МБАЛ „Д-р Никола Василев“ в Кюстендил д-р Александър Величков.

На този фон шефът на Здравната каса заяви, че ситуацията в страната върви към подобряване.

„Силният натиск върху интензивните отделения лека-полека намалява. Намалява и натискът върху болниците в рамките на последните няколко дни“, обясни проф. Петко Салчев.

Данните обаче показват друго. От началото на месеца пациентите в интензивни отделения се увеличават. От здравното министерство казват, че у нас засега няма недостиг на апарати, легла и респиратори и продължават да поддържат тезата, че запитването ни за помощ от Европейския съюз не е спешно, а е само застраховка.

На север от нас застраховката премина в спешна помощ от Европа. До румънските пациенти вече стигат бутилки с кислород от Нидералндия, а до румънските лекари стоят техни колеги от Полша и Дания.

Нашата молба за евентуална помощ вече стои като въпрос в Европейската комисия. Оттам трябва да отправят запитване към другите държави членки - коя и с какво би могла да помогне.

Коя страна би ни съдействала - все още не се знае, защото до този момент по молбата ни няма откликнала държава.  


Топ новини

виж още

Актуална тема