Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. След рекордна смъртност и апел за помощ към ЕС, Кацаров успокои нацията: Стана от мухата слон

Общество

След рекордна смъртност и апел за помощ към ЕС, Кацаров успокои нацията: Стана от мухата слон

Здравният министър обяви, че „локдаунът не лекува“ от праймтайма на БТВ

„Здравната система, макар че е лошо структурирана, тя се справя добре със ситуацията“. Това заяви в БТВ Новините в 20 часа министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров.

„Засега не виждам нужда от локдаун. Зеленият сертификат ни дава възможност да постигнем това, което би направил и локдауна. Локдаунът не лекува“, коментира той в деня, в който стана ясно, че сме достигнали рекордно висока 14-дневна смъртност от началото на епидемията у нас. Стойностите показват 28,5 на 100 000 души. По-рано от Брюксел научихме и че вчера България е поискала помощ Механизма на ЕС за гражданска защита, който се използва при бедствия.

С ден закъснение МЗ ни информира, че е поискало от Брюксел кислород, респиратори и реанимационни легла

„Стана от мухата слон. Това е грижата на добрия стопанин, приемете го като застраховка. Ние нямаме непосредствена нужда от помощ, но като цяло ситуацията е тежка и кризата не е отминала. Съществуват рискове да се влоши ситуацията и да имаме нужда от допълнителна апаратура. Затова решихме да отворим тази процедура, да е готова и да я ползваме при нужда“, твърди здравният министър, който съобщи и, че ковид-капацитетът в болниците е запълнен на 80%.

Кацаров отхвърли сериозността на видео, на което мъж твърди, че няма медици в ковид-отделението във Видин. Министърът приема версията на ръководството, че е имало персонал и даже са изхвърлили снимащия, но това било отрязано от записа.

„Целият този маскарад е организиран от кандидат-депутат. Приемете го като част от предизборната кампания“, спокоен е Стойчо Кацаров.  


Топ новини

виж още

Актуална тема