Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Брифингите на щаба се завръщат: Веднъж седмично ще се дава информация за актуалната ситуация

Общество

Брифингите на щаба се завръщат: Веднъж седмично ще се дава информация за актуалната ситуация

Снимка:

„На първо място ни е важно здравето, на второ – да запазим икономиката да работи“, подчерта Борисов

България е на 26-о място по заболеваемост на 100 000 души от населението от COVID-19 в Европа, страната ни продължава успешно да държи развитието на епидемията под контрол и не се позволява претоварване на здравната система. На национално ниво е осигурен и необходимият ресурс от предпазни средства и медикаменти за срок до 6 месеца напред.

Това докладва министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на премиера Бойко Борисов по време на среща на Националния оперативен щаб в Министерския съвет. Още данни от актуалната ситуация с разпространението на COVID-19 у нас и прилаганите мерки пред министър-председателя представиха също председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски, директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на щаба проф. Тодор Кантарджиев, директорът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев, директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов и министърът на финансите Кирил Ананиев.

Здравният министър изтъкна, че България заедно с още три страни са единствените в Европа с отрицателна тенденция от минус 6,5% по отношението на новорегистрираните случаи през последните две седмици. Докато за същия период средната тенденция в Европа е за покачване от плюс 22%. „Готовността на здравната ни система продължава да е на високо ниво“, посочи министър Ангелов.

„В България много добре се управлява прилагането на мерките за справянето с коронавируса. Така, че към момента абсолютно нищо не налага различни мерки от тези, които имаме“, акцентира министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът бе категоричен, че няма да се правят КПП-та и опроверга всякакви спекулации за затварянето на градове и въвеждане на нови ограничения за хората. Борисов изтъкна, че държави с по-строги мерки от тези в България, в момента са с много по-лоши показатели от нас.

Министър-председателят Бойко Борисов разпореди да се възобнови практиката за предоставяне веднъж седмично на медиите на актуална информация за епидемичната ситуация у нас на брифинги с оглед и на започващите сезонни грипни и вирусни инфекции.

„На първо място ни е важно здравето, на второ – да запазим икономиката да работи“, подчерта Борисов. Той добави, че благодарение на мерките 60:40 и 80:20 са запазени близо 300 000 работни места и изрази специална благодарност към всички доктори, сестри, лаборанти и санитари за денонощните им грижи във времето на пандемия. „Увеличението на заплатите в РЗИ и социалните служби с 30% е абсолютно изработено, заслужено и оценено от хората“, категоричен бе българският министър-председател.

В хода на срещата финансовият министър Кирил Ананиев докладва на премиера, че в проектобюджета за догодина са предвидени средства за заявените в Европейската комисия бройки ваксини, както и ресурс за осигуряването на лични предпазни средства и дезинфектанти. Гарантирано е също изплащането на подкрепата от 1000 лв. на хората на първа линия в борбата с коронавируса като ще бъде удължен срокът за получаване и ще бъде разширен обхватът на медицинския и немедицинския персонал, имащи право на подкрепата.

Председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски посочи, че ситуацията във въоръжените сили също е под пълен контрол, не се допуска разпространение на заразата при курсантите и учебният им процес е в ход. Директорът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев докладва, че обстановката в София по отношение на коронавируса е спокойна и регионалните здравни инспекции имат готовност да предоставят предпазни средства при поискване.  


Коментари (6)

Връща се за да си вземат паричките от ЕС.
25.09.2020 15:46 / Отговор
коментар За да има още за какво да те е яд, и да си заработиш обещаната заплата за деня от русия!
25.09.2020 22:43
До коментар преди половин час гледах предаването на Стойчо Керев. Беше една астроложка на гости, та тя каза, че навлизаме в ерата на Водолея. Предстоят трансформации на всички. България е в Козирог, т.е. не е благоприятна позиция при Водолей. Обаче обяви, че България и Русия сме едно цяло. Т.е. говорим тракийски език, България е духът, а Русия- тялото. Нищо не може да се осъществи без материалното. Така, че стига с тези простотии за Русия. Не съм русофил, но предпочитам руснаци, пред индобългари-роми, да ги издържаме цял живот и чаветата им.
25.09.2020 23:45 / Отговор
коментар Нещата за русия изобщо не са никакви простотии!Руския народ е горе долу като нас ама гласуват за кгб!А пък що отнася за циганите ни си прав, но има някои които им дават десетки левове да гласуват за русофилските партии, е к'во правим с купувачите на цигани!!?!
26.09.2020 05:52
БНТ??? Бойко Василев пак се издъни снощи в Панорама с тъпия си въпрос към проф. К. Ангелов дали възстановяването на брифингите не цели да се измести фокусът от протестите?!? И през цялото време се държеше невъзпитано и провокативно към министъра. Водещ, обслужващ ДБ.
26.09.2020 11:52 / Отговор
Предложение всички от щаба да станат доброволци и да се ваксинират с пробната ваксина за Ковид.
27.09.2020 19:53 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още