Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Бум на цените при имотите: Продават гараж в София за 60 000 евро

Общество

Бум на цените при имотите: Продават гараж в София за 60 000 евро

Бум на цените при имотите: Продават гараж в София за 60 000 евро - Tribune.bg
Снимка:

„През декември имаме рекордна сделка – клиент купи гараж в центъра на София за 60 000 евро. 20 000 евро за гараж става все по-нормална цена", съобщи пред БНТ кредитният консултант Тихомир Тошев.

Пазарът на имоти у нас в момента се диктува от продавачите – те са много по-малко от желаещите да си купят жилище. Голяма част от новите сгради на популярни строители се продават "на зелено". Излезе ли на пазара готов, обзаведен апартамент с добра локация и на нормална пазарна цена, той се продава веднага, буквално за 1-2 дни. Има случаи, в които депозити се внасят и в рамките на един ден. Това е така, защото търсенето наистина е голямо, обяснява Тошев.

Само през изминалата година имотите у нас са поскъпнали средно с 12%, в София увеличението е с 15%. Ръстът на търсенето се обяснява с факта, че депозитите в банките са с нулеви лихви и хората предпочитат да инвестират, опасявайки се от обезценяване на спестяванията им, смята експертът.

Поскъпването на жилищата у нас е устойчива тенденция през последните няколко години. От 2015 г. до 2021 г. те са поскъпнали средно с 50,9% в цяла България, като в София и Пловдив скокът на цените достига 60-70%. По-търсени са имотите в старите сгради, които поскъпват по-бързо, но и новото строителство бележи сериозен ръст.

София остава най-предпочитаният град за покупка на имот и най-активният пазар. Жилищата в столицата са поскъпнали с над 70% за последните 6 години, което я превръща в убедителен лидер по поскъпване на имотите сред големите градове в страната. Цените на апартаментите ново строителство в София през третото тримесечие на миналата годината са с 65% по-високи спрямо 2015 г., показват данните на националната статистика.

Столицата държи и първото място по поскъпване на старите жилища – съществуващите апартаменти са поскъпнали още повече – със 72,6%. Данните за такъв дълъг период от време показват, че в София има сериозно търсене както на ново строителство, така и на съществуващи къщи и апартаменти, а цените стабилно вървят нагоре.

Все още обаче не можем да говорим за имотен балон в столицата. Цените на имотите вече започват да достигат пиковите си нива и вероятно ще се задържат в този диапазон като плато през следващите години, тъй като търсенето на пазара е много по-голямо от предлагането. В момента, в който купувачите намалеят, ще започне и спад в цените.

На второ място сред шестте най-големи града в страната се класира Пловдив, с повишение на цените на имотите с 61,4% за последните 6 години. Покачването на цените на новите апартаменти в Пловдив е с 58% спрямо 2015 г. Жилищата в съществуващи сгради в Града под тепетата за същия период са поскъпнали с 65,5%.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети имоти
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати