Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. България ще подпомогне със средства защитата на българските граничари

Общество

България ще подпомогне със средства защитата на българските граничари

България ще подпомогне със средства защитата на българските граничари - Tribune.bg
Снимка:

Категорично те няма да бъдат предадени на турската страна, обеща правосъдният министър

България ще помогне за правната защита на българските граничари, срещу които тече дело в Турция. Това съобщи министърът на правосъдието Цецка Цачева по време на петъчния парламентарен контрол.

Искам да разсея всякакви съмнения по въпроса за евентуална екстрадиция за Турция на нашите граждани. Категорично България е подписала Конвенцията, че не е възможно да се стигне до това те да бъдат предадени на турската страна“, заяви Цачева от парламентарната трибуна.

Тя е категорична, че без значение от процедурата за правна помощ, която в момента се реализира от съда в Бургас, е изключително важно да се осигури допълнителната защита на сънародниците ни.

На всички е ясно, че ще става дума за средства“, изтъкна тя.

Правосъдният министър обясни, че производството срещу българските граничари се води по общ наказателен ред. В България такова производство никога не е стартирало, защото граничарите са длъжностни лица, чиито преки служебни задължения включват опазване на българската граница.

По думите ѝ страната ни е готова да окаже и политическа подкрепа при защитата на българските военни. Те са имали възможност да обсъдят с експертите какви действия следва да предприемат.

От Външно министерство откликнаха на предложението в защитата да се ангажират консулските служби на България в Турция. Те да предоставят списък с адвокатски кантори или адвокати, който да се предостави на граничарите, и те да си изберат адвокат“, поясни тя.

Министерството на правосъдието има уверението, че по време на съдебните заседания в Турция ще присъства и българският консул.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още