Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Част от недоволстващите земеделци се събират на протест в София

Общество

Част от недоволстващите земеделци се събират на протест в София

Част от недоволстващите земеделци се събират на протест в София - Tribune.bg
Снимка:

26 земеделски организации, които не преговарят с правителството, в 11 ч., ще съберат членовете си пред Министерския съвет, за да искат оставката на министъра на земеделието Кирил Вътев.

Денков и Вътев подписаха споразумение с част от земеделците, другите утре ще протестират

Тези организации се противопоставиха на съмненията за тяхната легитимност с аргумента, че съществуват от 20 години и дават работа на 300 000 души. 

Протестиращите искат да се удвои помощта за секторите "мляко", "плодове" и "зеленчуци", да отпадне таванът на "украинската помощ", да отпаднат данъците върху субсидиите, да се промени стратегическият план, да отпаднат някои от административните тежести върху земеделците. 

Лидерът на една от организациите в инициативния комитет заяви пред БНР, че "този път протестът няма да бъде мирен" и, ако не бъдат чути, недоволството ще продължи на 25 пътни възела в страната. 

Снощи част от бранша сключи споразумение с правителството.

Продължаващите протестите земеделците са категорични, че осигуряването едва на 150 милиона лева за подпомагане на секторите „Плодове“, „Зеленчуци“ и „Животновъдство“ е крайно недостатъчно. Едно от основните искания на представителите на аграрния бранш е да се поемат писмени гаранции и да се осигури финансиране от страна на властта за незабавно изплащане на държавната помощ по отношение на чувствителните сектори в пълния финансов размер, в който тя беше изплатена през 2022 г. и 2023 г., както и да бъде приета национална позиция таванът по тази помощ да бъде увеличен двойно, пише dariknews.Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети