Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Човекът заснел репликата „По-добре танковете да дойдат“: Няма две тези, записът е автентичен

Общество

Човекът заснел репликата „По-добре танковете да дойдат“: Няма две тези, записът е автентичен

Човекът заснел репликата По-добре танковете да дойдат: Няма две тези, записът е автентичен - Tribune.bg
Снимка:

Твърдения, че е имало монтаж на записа, се прокраднаха в новите учебници по история

Сайтът desebg.com дава конкретен пример на манипулация от новите учебници по история. Става въпрос за в учебника на изд. „Булвест 2000” в урока за историята след прехода, който е писан от бившия член на БКП и БСП проф. Искра Баева, историк и проф. в Софийския университет „Св. Климен Охридски” и част от екипа на Евразийския център „Via Evrasia”.

Спестявайки факта, че експертна комисия се произнася за автентичността на записа, уличаващ комунистическият функционер Петър Младенов в репликата „По-добре е танковете да дойдат”, произнесена по време на митинга пред парламента на 14 декември 1989 г., Баева е изработила абсолютно манипулативен текст, на който жертви ще бъдат нищо незнаещите за този случай ученици от за 10 клас.

Режисьорът Евгений Михайлов, заснел скандалната реплика на Петър Младенов, довела по-късно оставката му като президент, е категоричен, че записът е автентичен.

„Ще бъде огромно престъпление, ако подобни учебници стигнат до учениците. Защото това ще означава, че четвърто-пето поколение в България да бъде възпитавано в България в ЛЪЖА”, категоричен е Евгений Михайлов.

„Публикуваното в учебника не ме изненадва, знаейки кой е авторът, тъй като основният проблем на тази тема, както и на другите теми за комунизма, е полуистината, с която авторите си служат. А всъщност лъжата е основния проблем на събитията от 14 декември 1989 г. и от последвалата оставка на Петър Младенов през юли 1990 г. Ще припомня, че той си подаде оставката не, защото е казал репликата „По-добре е танковете да дойдат”, а защото излъга, че не я е казал. Студентите и протестиращите тогава граждани бяха абсолютно нетърпими към лъжата. Затова трябва да се знае, че лъжата коства оставката на президента Петър Младенов.

Ще припомня за тези събития отпреди 29 години, че имаше заключение на следствието и на комисията, в чийто състав влизаха 34 души. Единодушното решение на комисията бе, че записът, който бях заснел с моята камера на 14 декември 1989 г. с казаното от Петър Младенов, е автентичен. Единственият спор бе породен от няколко – 2 или три мнения – затова, че сравнителната частица в репликата е „по”, а не „най” – „По добре е танковете да дойдат” или „Най-добре е танковете да дойдат”. То това всъщност не променя смисъла на изреченото от Младенов“, заявява режисьорът.

Той разказва и хронологията на събитията.

„Техническите служби на МВР са разбрали, че съществува такъв запис, но не са знаели кой го е направил и тогава задачата е била или записът да изчезне, или да се покаже, че е фалшив, като изземат всички аудио и видео касети, и филмови ленти от всички камери, които са се намирали там. И са иззели записите от радиото, телевизията и от всички журналисти са били наблизо, за да могат да кажат след това: „ето никъде го няма казано това, следователно, ако се появи такъв запис, значи той е фалшификат”.

Има и още нещо. Когато вече записът беше излъчен между двата тура на изборите, ген. Атанас Семерджиев вече е бил министър на вътрешните работи и тогава неговите другари са го критикували, че не се е справил със задачата да неутрализира този запис. А шефът на техническите служби в МВР ген. Петър Барбалов е казал на Петър Младенов: „Другарю Младенов, вие отречете, а ние ще докажем, че записът е фалшификат”.

Години по-късно попитах Петко Симеонов, който тогава беше председател на предизборния щаб на СДС, защо СДС отказваше да пусне записа още в началото на предизборната кампания април – началото на месец май 1990 г., а ние с Малина Петрова и Георги Данаилов се наложи на своя глава да го пуснем между двата тура на изборите? И Петко Симеонов ми каза: „Евгений, бяха ни извикали с Желю Желев при Луканов и Младенов и ни казаха, че те знаят, че има такъв запис. И ни предупредиха, че ако излъчат този запис, то те ще извадят досиетата на агентите в кандидатдепутатските листи на СДС”.

Оставката на Петър Младенов беше повратен момент в тогавашната политическа обстановка, когато преименувана от БКП на БСП партия спечели изборите и изобщо не се вписваше в плановете им. Те не се радваха на победата, а още в първия ден след изборите тръгнаха да защитават Петър Младенов от гнева на студентите. И точно това съмнение, че казаното от него може би не е истина, е опит да измият част от тогавашната си срамна история. Защото цялото поведение на БКП в този период беше изключителна манипулативно. Наричаха протестиращите хлебарки, гниди, фашисти – пропагандата действаше на пълни обороти“, спомня си Евгений Михайлов.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети