Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. COVID-19 у нас: Не достигат лекарите! Викат в болниците медиците от поликлиниките и студентите

Общество

COVID-19 у нас: Не достигат лекарите! Викат в болниците медиците от поликлиниките и студентите

COVID-19 у нас: Не достигат лекарите! Викат в болниците медиците от поликлиниките и студентите - Tribune.bg
Снимка:

Най-големият проблем в момента е свързан с медиците на първа линия. Имаме сериозен недостиг. Всички са изморени, голяма част от тях са заразени, голяма част от тях са в болници, някои са в реанимациите, имаме и карантинирани. Имаме нужда от помощ. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов по врече на брифинг на Национален оперативен щаб (НОЩ).

Решението ще се търси във включването в борбата с COVID-19 на лекарите от ДКЦ-тата и студентите. „Ще настоявам кметовете на общините да направят среща с директорите на лечебно заведение за извънболнична медицинска помощ и да намерят решения, свързани с назначаването на тези медици. Под форма, така че да могат да помогнат на колегите си и да получат за това достойно възнаграждение“, обясни здравният министър.

Разговори ще бъдат проведени с ректорите на университетите, където се учи медицина. Идеята е в предизвикателството на пандемията да се включат студентите, които са шести курс. Работата им да бъде призната за стаж и специализация.

Ще се водят разговори с медицинските колежи, от където ще се търсят медицински сестри.

„Единствената възможност да намалим натиска върху здравната система е да спазваме мерките. Днес ще имаме среща с Асоциацията на заведенията , за да търсим съвместни решения“, допълни министър Ангелов.

Само за последното денонощие има диагностицирани с коронавирус нови 45 души от здравната система. Активните случаи сред медиците са 590. От тях 513 са на домашно лечение, 74 са в болници, 3-ма са в интензивни отделения.

Петте области с най-много заразени, които са в болници, са: София- 425, Пловдив – 208, 197 са в Благоевград, 97 са в Бургас, а в Шумен са 82-ма.

До края на деня РЗИ ще издаде заповед, според която всяко лечебно заведение в столицата ще трябва да има COVID зона и тя да бъде обезпечена с персонал.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (4)

:( Викнете и кмета на Перник,за да ви каже ЗАЩО се проведе празник на града на 19.10?Саботаж ли беше или просташка безотговорност?
22.10.2020 16:46 / Отговор
Инна Поздравления за бранша - показват отговорност
22.10.2020 18:16 / Отговор
Иво Доказа се, че затварянето на заведенията не работи като мярка.
22.10.2020 18:16 / Отговор
Ами мачовете?! В момента тълпите превземат Стадиона. Познайте дали спазват някакви мерки...
22.10.2020 18:55 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети