Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Д-р Николай Брънзалов: Голям процент от българите живеят все едно няма пандемия

Общество

Д-р Николай Брънзалов: Голям процент от българите живеят все едно няма пандемия

Снимка:

Според него учебната година трябва да започне присъствено

Относно мерките - малко съм скептичен. Когато имаме по-леки мерки, те не се спазват. Не знам когато се наложат по-сериозни рестрикции, до колко биха се спазвали, защото през последните три-четири месеца голям процент от българското население живееше все едно няма пандемия. Очаквам повишаване на заболеваемостта“. Това заяви пред БНТ д-р Николай Брънзалов - заместник-председател на УС на БЛС.

Според него четвъртата вълна няма да е толкова сериозна и продължителна. Одобрява да се осигурят безплатни лекарства за хората на безплатно лечение, но подчерта, че не трябва да е само за болните от КОВИД-19.

По думите му няма точен протокол за лечение на заболели пациенти от КОВИД-19, а в официално писмо е цитиран конкретен антибиотик, който трябва да се използва.

Д-р Брънзалов отрече твърдението, че няма да се плащат допълнителни пари на лични лекари, отказващи преглед на пациенти.

Няма да се дават 1000 лева. Българското население знае много добре, че тези 1000 лева за работа във вредна среда, там където евентуално лекарят и специалистът по здравни грижи е голяма вероятността да се срещне с коронавируса и той самият да заболее, отдавна не са 1000, а 250 лв. и то точно по настояване на заместник-министъра Петров“, уточни лекарят.

Той подчерта, че така или иначе медицинските специалисти, които работят на първа линия не получават тези пари и призова да не се правят изявления, предизвикващи напрежение.

Аритметиката е много проста. До момента знаем официално колко са регистрираните случаи на заболели наши съграждани с КОВИД-19. Знаем колко от тях са минали през болници. Ами всички останали, които са в пъти повече, кой ги лекува? На тях всичките ли беше отказвана помощ, че почти да няма ден да не се афишира в обществото, че има откази?", каза той.

Според лекаря проблемът с ваксинационната кампания са фейсбук писаниците, затворените групи и различните истории, които хората четат и на които вярват. По думите му в момента се „къпем в море от ваксини“ и всеки, който пожелае, може да се ваксинира, но населението не откликва.

Основно се набляга на това ние, лекарите, да имаме контакт и да убеждаваме хората, правим го, но това е недостатъчно“, каза д-р Брънзалов.

Според него учебната година трябва да започне присъствено, тъй като мястото на децата е в училище. Подчерта, че всички необходими мерки ще бъдат предприети.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още