Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Декоративните рибки вече са ГМО, затова живеят кратко

Общество

Декоративните рибки вече са ГМО, затова живеят кратко

Хората продължават да имат интерес към отглеждането на рибки у дома, като това хоби се разраства. Хора, които като деца са имали аквариум, сега отново подновяват интереса към хобито си както заради себе си, така и заради децата си. Факт е, че неспециализираните и малки магазини затварят, но работата на специализираните обекти нараства. Това каза в интервю за БГНЕС управителят на магазин за декоративни рибки Костадин Кузмов.

„Отглеждат се най-вече малки рибки с размери между 6 и 10 см., тъй като най-продаваемите аквариуми са малолитражните между 60 и 100 л. Предпочитаните видове са неонките, а в последно време има сериозен бум на едни ГМО създадени рибки - цветна тернеция, при които се наблюдава голямо разнообразие от цветове и аквариумите стават много красиви“, посочва той.

Попитан къде се нареждат гупите сред любителите на рибки, Кузмов посочва, че интересът към тях спада, защото и те вече са генно модифицирани, вследствие на което продължителността на живота им е спаднала драстично.

„Днешните акваристи не гледат толкова живородки като едно време. Заради многото селекции и липсата на „свежа кръв“, гупите са доста изнежени и не са тази здрава рибка, която бяха. Има страхотни гупи като цветове и форма на плавниците, но не са толкова здрави, което е тъжно. Като цяло генът на всички живородки е влошен“, обяснява управителят и си спомня как преди време гупите оцелявали доста време дори без филтрация и храна.

Костадин Кузмов изчисли, че за да си купим аквариум с рибки у дома, трябва да отделим около 350 лева.  

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още