Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Демонстрации в небето над София, осветиха бойните знамена и знамената-светини (СНИМКИ)

Общество

Демонстрации в небето над София, осветиха бойните знамена и знамената-светини (СНИМКИ)

Заради пандемията няма мащабни паради

Военни самолети и вертолети в небето над София, водосвет на бойните знамена и знамената-светини- така отбелязваме Деня на храбростта и празника на Българската армия.

Поради противоепидемични мерки за опазване на здравето на хората за втора поредна година 6 май не беше отбелязан с традиционния мащабен военен парад в София.

В столицата бе отслужен водосвет на бойните знамена и знамената-светини пред паметника на Незнайния воин в столицата. В тържествения ритуал участваха Гвардейският представителен духов оркестър и 7 представителни блока на Националната гвардейска част, Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции с близо 350 военнослужещи. След водосвета президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев, министърът на отбраната в оставка Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов почетоха паметта на загиналите за свободата и независимостта на Родината с поднасяне на венци пред паметника на Незнайния воин. При изпълнението на химна на Република България бяха произведени 20 артилерийски салюта. Военнослужещите от представителните части преминаха в тържествен марш.

След това имаше демонстрации на способности с различни типове самолети и вертолети на Военновъздушните и Военноморските сили. Така самолети и вертолети в небето на София зарадваха столичани.

Първо премина вертолет „Кугар“ с националния флаг. Над небето на София летяха вертолети „Кугар“, „Ми-24“, „Бел“, „Пантер“ и „Долфин“. След тях в различни формации прелетяха самолети „Пилатус“, L-410, „Спартан“, L-39, Су-25 и МиГ-29.

Извършена беше и традиционна смяна на караула пред президентството. 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати