Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Денков: Обсъжда се учителите да получат възнаграждение за провеждането на тестовете в клас

Общество

Денков: Обсъжда се учителите да получат възнаграждение за провеждането на тестовете в клас

Денков: Обсъжда се учителите да получат възнаграждение за провеждането на тестовете в клас - Tribune.bg
Снимка:

„Два дни след като са доставени тестовете могат да се върнат децата в училище. Обещали са ни от Министерство на здравеопазването до понеделник те да са доставени в базата. Нека да подчертая, че говорим на този етап за децата от 1 до 4 клас. Те ще тръгнат първи на училище . Останалите ще учат електронно. При следваща доставка на тестовете планираме и 5-7 клас плюс 12 клас да влязат обратно в час.“, това заяви пред НОВА министърът на образованието акад. Николай Денков.   

„Проблемът с избраните тестове е, че те не са толкова лесни и децата няма да могат да ги правят сами. Това беше цената, за да не влиза нищо в устата им. Като качество те са много по-точни и селективни от медицинска гледна точка. Обсъжда се учителите да получат допълнително възнаграждение за извършването на тестовете. Целият персонал на училището трябва или да е ваксиниран или да се тества”, обясни образователният министър.

Денков коментира и доводите тестовете да се правят в училище, а не вкъщи.

„Имаме известни съмнения, че има вероятност тестовете вкъщи да бъдат манипулирани. Крайното решение на здравното министерство е такова. Тестът се прави пред всички и ако има позитивен тест детето се отделя”, обясни министърът на образованието.

По думите му от 15 септември до 15 октомври броят на заразените деца на дневна база се е увеличил с 5 пъти, но след преминаването в електронна среда има спад.

„Преди седмица имахме 500 заразени деца, а тази седмица вече сме на 350. Очакваме следващата седмица да са още по-малко. Създаваме нова среда, в която връщаме децата. Резултатът от никакви мерки е разболяване на децата”, каза ресорният министър.

„Децата, които са преболедували и имат документ няма да бъдат тествани. Същото ще важи и за по-големите ваксинирани деца“, добави акад. Денков.

Според него, ако родителите, които решат да задържат децата си у тях трябва да се включат активно в процеса.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати