Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Денят на Съединението. Честит празник, българи!

Общество

Денят на Съединението. Честит празник, българи!

Денят на Съединението. Честит празник, българи! - Tribune.bg
Снимка:

Навършват се 135 години от една от най-славните дати в българската история – актът на Съединението.

На 6 септември 1885 година Източна Румелия се отцепва от Османската империя и се обединява с Княжество България. По този начин България се противопоставя на решенията на Великите сили на Берлинския конгрес, взето след Освобождението, за разпокъсването на територията, населена с българи.

Подготовката за Съединението започва още след решението на Великите сили. Още 1880 г. е създаден Българският таен централен революционен комитет (БТРЦК), чиято основна задача е да осъществи обединението на Княжеството с Източна Румелия. През февруари 1885 г. начело на БТРЦК застава Захари Стоянов.

Под  неговото ръководство се осъществява активно пропагандиране на обединението чрез публикации в пресата (вестник „Борба“) и публични демонстрации. Най-масовото мероприятие е отбелязването на годишнината от смъртта на Хаджи Димитър на връх Бузлуджа на 17 юли, на което идват хора от всички краища на Източна Румелия, както и от Княжеството.

В полза на съединението е привлечена опозиционната Либерална партия. Проведени са разговори и с най-висшия български офицер в Източна Румелия – майор Данаил Николаев, който командва пловдивското полково окръжие. Той застава зад каузата и в началото на септември мобилизира опълчението на Пловдив и околностите под предлог за участие в планирани маневри.

Дни по-рано, на 29 август, двама от заговорниците – капитан Сава Муткуров и Димитър Ризов, се срещат с Александър I в Шумен, където се провеждат учения на княжеските войски. Ролята на българския княз в този момент е решаваща. Той ги уверява в подкрепата си, но министър-председателят Петко Каравелов смята начинанието за неблаговременно. Воден от външнополитически и финансови съображения, той възнамерява да осуети поредната съединистка акция, но е изпреварен от събитията.

До Съединението се стига след народни бунтове в Панагюрище, Чирпан, Пазарджик, Голямо Конаре и други южнобългарски селища, координирани от Българския таен централен революционен комитет.

На 5 септември е вдигнато въстание в Чирпан, където привържениците на Съединението с Княжество България установяват собствено управление.

На 6 септември 1885 г. в Пловдив навлизат отрядите на Чардафон Велики (Продан Тишков) и майор Данаил Николаев. Арестуван е областният управител на Източна Румелия - Гаврил Кръстевич. Създадено е временно правителство начело с д-р Георги Странски, което обявява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България.

Два дни по-късно Батенберг с нарочен манифест утвърждава присъединяването на областта и приема да бъде титулуван занапред като княз на Северна и Южна България. Пристига в Пловдив и определя за свой помощник в Южна България д-р Странски.

Съединението получава дипломатическо и международно признание с българо-турската спогодба от 20 януари 1886 г. и Топханенския акт на Великите сили от 24 март 1886 г.

Сливането на Северна и Южна България е утвърдено окончателно едва с признаването на българската независимост през 1908 – 1909.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети 6 септември

Коментари (5)

Анастас 80% ДЕБИЛИ

Затова съществуват "партии" като БСП АТАКА, България без цензура, Има такъв народ, Изправи се БГ, Да България и Русофили.
Никакво единение с тази проста паплач.

Изгладени и полирани мозъци със::
списъци, СРС-та, флашки, подслушвания и напоследък фото-шоп колажи и клипчета с кюлчета ...

Простата Русофилистична измет просто трябва да слезе
2 метра под земята - там е мястото им !!!

(разконспириращо)
06.09.2020 10:20 / Отговор
ПСССТ! ПСССТ! ༼✪ل͜✪༽ᕗ Мунчо Нищото - ВЪН!
Импийчмънт на Льотчика!
Подписвайте и петицията -> https://www.peticiq.com/198975
06.09.2020 13:20
Анастас .....

НИКАКВО ОБЕДИНЕНИЕ С АНТИФА !!!

Мачкане и назидаване до 7-мо коляно,
иначе се получава Ефекта "Румен Гечев"
който нагло поучава и размахва пръст ...
и Ефекта "Мутрата Радев" да размахва юмрук и да лепи етикети за Мутри ...

(визионерски)
.
06.09.2020 11:01 / Отговор
Тартаргаргар Отходното трио - Говнавоз, Говнамет и Говнаяд - по-бърже във затвора!
+
Импийчмънт на Клепоухото червено говедо - Мунчо!
06.09.2020 13:21
СИСА ГАДНИ ПРЕДАТЕЛИ И НА ТАЗИ СВЯТА ДАТА ЩЕ ТРЯБВА ДА ГИ ТЪРПИМ ! АМА ТО ЗА ТЯХ НЕ Е ПРАЗНИК - НАЛИ СА РУСКИ ПОДЛОГИ.
06.09.2020 18:08 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети