Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Депутат от ПП-ДБ обяви, че е намерен нов механизъм за онко лекарствата

Общество

Депутат от ПП-ДБ обяви, че е намерен нов механизъм за онко лекарствата

Депутат от ПП-ДБ обяви, че е намерен нов механизъм за онко лекарствата - Tribune.bg
Снимка:

Подготвяме нов механизъм за регулация на цените на медикаментите, като и частните болници ще правят обществени поръчки, когато лекарствата се заплащат от НЗОК, коментира депутатът от ПП-ДБ и заместник-председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание Васил Пандов пред БТВ след разследване на медията, което показа 28 пъти разлика между цените на онколекарствата в държавни и частни лечебни заведения.

"Намерена е консенсусна формула за цената на лекарствените продукти за онкоболните хора. Механизмът е да се направи формула, която да се предложи от НЗОК, да залегне в наредба, която да елиминира нулевите цени, които притесняват индустрията и да елиминира крайностите в много висока цени, и от останалите стойности да се направи средно претеглена цена на лекарствените продукти за онкоболните", обясни Васил Пандов.

По думите му трябва да има лекарствени продукти за пациентите с онкологичните заболявания, но да не се търгува със здравето им. Пандов напомни, че парламентарната група на ПП-ДБ се опитва целенасочено да проведе политика по регулация в две посоки – частните болници да провеждат обществени поръчки, когато НЗОК заплаща за лекарствените продукти, както и да се въведе формула и регулация затова.

Васил Пандов коментира накратко и ротацията през март месец, като заяви, че не е имало много добра комуникация между Комисията по здравеопазване и здравният министър проф. Христо Хинков. Здравният министър обяви, че е един от министрите, които ще си тръгнат напролет при ротацията във властта, защото не усеща подкрепа на коалиционните партньори.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати