Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Десислава Танева: Сектор „свиневъдство“ е под огромна заплаха

Общество

Десислава Танева: Сектор „свиневъдство“ е под огромна заплаха

Десислава Танева: Сектор свиневъдство е под огромна заплаха - Tribune.bg
Снимка:

60 хиляди прасета ще бъдат евтаназирани заради чумата

Сектор „свиневъдство“, задоволяващ почти половината от месното потребление, е под огромна заплаха. Трябва спешно да спрем разпространението на чумата по свинете и да спасим сектора. Това заяви пред БНТ министър Десислава Танева.

Тя не отрече, че има мерки, които е трябвало да бъдат предприети по-рано.

Според Танева имаме повод за критика от ЕК при този пик на заболяването в момента. По думите и със сигурност има мерки, които е можело да бъдат взети или да бъдат проведени по-добре.

„Поискали сме средства от ЕК за борба с разпространението на заразата още миналата година. От всички средства, които миналата година са били похарчени за тези мерки, са поискани за възстановяване 1 млн. и 400 хиляди лева. Но до момента няма решение за това“, каза Танева.

„Разходите за сегашната кризисна ситуация няма да са достатъчни при положение, че има огнище в промишлени свинекомплекси. Но обезщетенията ще бъдат получени“, увери министърът.

Цената, на която свинекомплексите ще получат обезщетение, ще бъде равна на пазарната, но със сигурност става въпрос за милиони, каза тя.

По повод думите на еврокомисаря по безопасността на храните, който каза, че има опасност да си загубим цялото свиневъдство, Танева каза:

„Огромен е рискът. Сектор „свиневъдство“, индустриален, задоволяващ почти половината от местното потребление с месно свинско производство, е под огромна заплаха - това са фактите. Вътрешното ми убеждение и желание, че ние трябва да спрем това разпространение и трябва със сигурност да спасим сектора - един много добър сектор. Най-лошото е, че в тази 10-километрова зона, която е определена в момента - рисковата зона около сегашните две огнища на Николово и Бръшлен, има още два свинекомплекса с над 40 хиляди общо прасета, които са блокирани. Търсим варианти за санитарни коридори по повод тяхната продукция. Изключително тежка ситуация“, заяви тя.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети