Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Димитър и Гергана Труканови във вихъра на петте стихии в Арт галерия „Нюанс“

Общество

Димитър и Гергана Труканови във вихъра на петте стихии в Арт галерия „Нюанс“

Изложбата „Елементи“ е втората творческа среща на баща и дъщеря

Арт галерия „Нюанс“ представя изложбата „Елементи“, в която се срещат двата свята на баща и дъщеря, а именно живописта на Димитър Труканов – Трукан и авторските бижута на Гергана Труканова.

Експозицията е втората творческа среща на Трукан и Гергана, които са обединени в изследването на различните елементи в природата.

Галерия „Нюанс“ за трети път ни прави съпричастни с творчеството и новите търсения на Трукан, но за първи път показва магнетичното изкуство  на неговата  дъщеря Гергана.

„Първата ни творческа среща беше през 2018 година в галерия „Ракурси“. Този път в галерия „Нюанс“ се срещаме не като баща и дъщеря, а като двама отделни творци в различни сфери. По един много интересен начин работите ни се допълват в изследването на петте елемента на природата или петте стихии“, разкрива Гергана Труканова.

Баща й Трукан представя картини с авторска техника, съчетаваща различни материали като хартия, метал, дърво, текстил и пигменти. Процесът на общуване и обмен между отделните елементи и човека бива запечатан в картините, които се превръщат във визуални стенограми.

„Той не се вглежда в самия себе си. Не е сам като автор, а се превръща в съавтор заедно с петте елемента. Оставя следи от огън върху дърво, върху хартия, вкарва елементи от метал. От друга страна хартиената каша, която той използва като техника, за да постигне този въздействащ ефект в произведенията си, показва и водата като елемент. Едно дълго търсене през годините, което все повече и повече се натрупва. В изложбата намират място негови картини от различни колекции, рисувани през последните 10 години. Забелязва се многопластието в неговото творчество“, разказва Гергана за своя баща.

Експозицията включва непоказвани досега работи от последните 10 години, в които хартията доминира, изразявайки въздуха, водата и земята.

Арт галерия „Нюанс“ Арт галерия „Нюанс“

„В тази посока работя от около 30 години, от 95-96 година. Специално тези картини, които представям в изложбата „Елементи“, са плод на работата ми откакто се преместих да живея и творя в околностите на Обзор, където се съчетават бряг, планина, гора – Стара планина се събира с морето. Когато се установих тук, усетих много силно това място, много ме зарежда  до ден днешен. Неслучайно в последните 10 години работя тук“, споделя от своя страна Димитър Труканов.

Арт галерия „Нюанс“ Арт галерия „Нюанс“

Като продължение на търсенето и взаимодействието на природните елементи, ценителите на изкуството имат възможността да видят и нови работи на Трукан, изпълнени върху дърво, което позволява по-силна изява на огъня.

Той разкрива, че те са създадени през последната година и всъщност стават повод за настоящата изложба. В тях присъства и така актуалната и болезнена тема за войната. Стихията на огъня някак съвсем естествено и спонтанно започва да говори на художника, изразявайки всичко, което съпътства войната – агресията, болката, ужаса.

„Нарекох новия цикъл „Цветовете на войната“, но това се случи впоследствие, тъй като моят опит е да вляза абсолютно непреднамерено в процеса. Имах желание да осъществя свободна комуникация с останалите елементи, истинска, а не привидна. В един момент ме осени идеята, че действително огънят по някакъв много силен начин започва да ми разказва именно за войната. Огънят е много силно средство за изява. Той започна да атакува и моята чисто човешка съвест. Защото за случващото се около нас, всеки един човек носи персонална отговорност с всичките си негативни мисли, думи и дела, които в ежедневието си допускаме. Това е абсолютно същата енергия, която постепенно се завихря и в крайна сметка се катализира в това, на което ставаме свидетели от година и нещо, един конфликт се решава по този начин“, разкрива своите емоции в процеса на работа Трукан.

Арт галерия „Нюанс“ Арт галерия „Нюанс“

Той споделя още, че е имал нужда да срещне цикълът „Цветовете на войната“ със своите предишни работи, вдъхновени главно от красотата и позитивната енергия на природата, и да ги обедини в изложбата „Елементи“.

„За мен беше важно да събера на едно място моите произведения от различни цикли и те да започнат да комуникират едни с други в ситуацията на галерията. А аз от своя страна да имам възможност да ги погледна отстрани, като зрител и да изляза от моята среда, от отшелничеството“, признава художникът.

Арт галерия „Нюанс“ Арт галерия „Нюанс“

Гергана е завършила Националната гимназия за приложни изкуства „Свети Лука“, а след това Националната художествена академия, със специалност „метал“. В момента е преподавател в НГПИ.

В изложбата „Елементи“ представя серия кинетични бижута от сребро и стъкло и като продължение на години изследване на съчетаването на двата материала и техните качества за пръв път показва и бижута от злато. Металът дава стабилна основа на формата и позволява на стъклото да се движи свободно в образуваните отвори. Разтопеното стъкло се превръща в прозрачни капки, които се оформят благодарение на огъня, но в същото време с формата си напомнят визуално за водата.

Арт галерия „Нюанс“ Арт галерия „Нюанс“

Арт галерия „Нюанс“ Арт галерия „Нюанс“

„Изследванията ми в съчетанията на метала и стъклото започнаха още в ученическите ми години в гимназията, като след това избрах да насоча и дипломната си работа в това търсене. Използвам разнообразни теми и мотиви. Материалите в различните ми колекции са едни и същи, но всяка една от тях е уникална сама по себе си“, отбелязва Гергана.

Арт галерия „Нюанс“ Арт галерия „Нюанс“

Как обаче се ражда идеята баща и дъщеря да представят творчеството си в съвместна изложба?

„Съвсем естествено се получи. Макар че живеем и творим отделно, непрекъснато сме в контакт и обменяме мисли, идеи и емоции. Поканата дойде от баща ми, за да ми даде един много сериозен старт в професионалния ми път, което се случи още с първата изложба преди няколко години. Преди това съм участвала в групови експозиции и конкурси, но това бе начин да бъда забелязана като самостоятелен автор. И съм му много благодарна“, споделя своята признателност към баща си Гергана Труканова.

„Това за мен е по-скоро една тръпка, емоционална среща, да видиш едно същество, което си отгледал от малко, растяло е пред очите ти, а вече е независим човек и артист. Това ми доставя удоволствие на мен. Срещата с младостта, със света на младите. Това ми дава и друг ъгъл за поглед към мен самия и моите работи“, откровен е Димитър Труканов – Трукан.

Изложбата „Елементи“ може да бъде видяна в Арт Галерия „Нюанс“ до 28 май. Не пропускайте възможността да изживеете силата на петте стихии през очите на Димитър и Гергана Труканови.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати