Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Директор на училище: Изпитите за 7 и 12 клас могат да се проведат според изискванията за безопасност

Общество

Директор на училище: Изпитите за 7 и 12 клас могат да се проведат според изискванията за безопасност

Директор на училище: Изпитите за 7 и 12 клас могат да се проведат според изискванията за безопасност - Tribune.bg
Снимка:

„По някои предмети учениците ще бъдат много по-добре, отколкото, ако бъдат поставени на редовно обучение“, заявява директорът на 51 СУ

Интервю за Tribune.bg с Асен Александров - директор на 51 СУ „Елисавета Багряна“ в София

Г-н Александров, все още не е ясно как ще завърши учебната година. От МОН правят група, за да решат, много родители се притесняват при създалата се ситуация? Всъщност предложението на министър Красимир Вълчев е в класните стаи да се върнат учениците от 7 и 12 клас, на тях им предстоят и матури, разумно ли е според Вас?

До колкото усещам най-неотложното е да видим какъв ще е вариантът за провеждане на Национално външно оценяване за 7 клас и Държавния зрелостен изпит за 12 клас. Дали учениците ще се върнат в клас в края на май – все още е въпрос на това, което ще реши щабът, зависи от епидемиологичната обстановка – какъв е броят на заразените и излекуваните. Но на първо време ще решаваме за зрелостните изпити и НВО за седми клас, защото без тях не може. Те биха могли да се проведат при изискванията за безопасност – с маските, разстоянието от два метра един от друг и т.н. Това е възможно. Още повече, че когато това се прави, то ще бъде след месец и половина. Ние се надяваме дотогава обстановката да е по-малко рискова, отколкото сега. Пикът да е отминал. Що се отнася до самата организация – за влизането на децата по двора, във входа, по-колко деца да бъдат в класна стая, това ще се обсъди и реши, защото класните стаи са различни. Има такива, които са по 80 и 100 кв.м., има и по-малки. По мои разчети в стандартната стая, която е около 50 кв.м., могат да се съберат около 9 ученика, които да бъдат на разстояние два метра един от друг.

По какъв начин ще се отрази извънредното положение на учениците, все пак дистанционното обучение във всяко училище е развито на различно ниво. Вашите ученици как се справят, вървите ли по план с материала?

Специално в нашето училище няма да има никаква разлика. Материалът ще бъде изучен на 100%. Може и да има някъде изоставане, но не си представяйте, че за два месеца самостоятелно обучение, дори хаос с указания на учителите, учениците нищо не усвояват. Дори и там, където дистанционното обучение не е на висота, все пак децата са по цяла ден вкъщи, дали са им някакви занятия. Колкото и да е трудно без учител, все пак в реалния живот хората получават информация самостоятелно и това е много полезен начин. Така че, аз не си мисля, че кой знае колко ще изостанат за два-три месеца. Бих казал, че има ученици, които няма да изостанат. По някои предмети голяма част от тях ще бъдат много по-добре, отколкото, ако бъдат поставени на редовно обучение, тъй като децата се научиха на самостоятелна работа, на групови проекти, на друг тип комуникация. Специално по информационни технологии, където аз съм специалист, ние сме много по-напред с уроците, отколкото ако бяхме в училище.

Какво трябва да се направи с цел подобряване на електронното обучение и създаване на единен модел, който да важи за всички училища? Какви са изводите от сегашната ситуация?

Общо взето изплуваха изводите, че никога не е хубаво моделът да бъде само един, но да кажем е хубаво да бъдат описани параметрите на модела за дистанционното обучение. Mikrosoft team и Google classroom имат всичките необходими параметри. Там има възможности за видеовръзка, има възможности за даване на задачи на учениците и получаване на отговори от тях, за проверка, обратна връзка. Оценяването е автоматизирано. Подобна система е и Moodle. Но тя се използва повече за университетите и в съвсем малко училища. Това са трите системи, които покриват всички необходими изисквания, за да бъде модерно и пълноценно дистанционното обучение.

Подготвени ли са вече учителите за този тип преподаване?

Те преминаха през обучение. В нашето училище около 20 преподаватели се справяме много добре с дистанционното обучение, сертифицирани сме, работим с Google classroom. Всъщност през първите две седмици от извънредното положение се занимавахме точно с това, да помогнем на колегите да работят по този начин. Ако бяхме на живо, това щеше да се случи много по-бързо. Считам, че в моето училище колегите са напълно обучени. Разбира се, не е така във всички училища. Но смятам, че за една седмица всеки преподавател би могъл да се научи.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати