Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Директорът на Топлофикация-София: Разплащането с „Булгаргаз“ може да се случи само с помощта на държавата, поискахме компенсации

Общество

Директорът на Топлофикация-София: Разплащането с „Булгаргаз“ може да се случи само с помощта на държавата, поискахме компенсации

Снимка:

„Поискахме да бъде изработен механизъм за компенсации – разликата межда цената, която е определена от КЕВР, и цената, която плащаме за газ, да бъде поета от държавата. Върху това се работи много интензивно в Столична община и в правителството. Това заяви пред БНТ изпълнителният директор на „Топлофикация-София“ инж. Александър Александров.

,,Нито „Булгаргаз“, нито „Топлофикация“ сме обичайни търговски дружества. Ние сме и търговско, но и социално дружество, което определя битието на 1,5 млн. граждани на София'“, допълни той.

По думите му разплащането с „Булгаргаз“ може да се случи само с помощта на държавата.

„Ходовете на „Топлофикация-София“ са изключително ограничени, защото ние работим в регулиран режим, тъй като цените на парното се определят от КЕВР“, обясни Александров.

Той посочи, че 60% от разходите на топлинното дружество отиват за природен газ, 37% за въглеродни емисии и 3% за заплати и текущи разходи.

,,Двата разхода за природния газ и въглеродните емисии не могат да бъдат контролирани от „Топлофикация“, подчерта Александров.

Според него „никой не може да си представи София да остане без парно през зимата, защото това би било краят на енергетиката в България“.

„Третият по-големина енергиен субект в България е "Топлофикация". В тежки зимни месеци ние произвеждаме почти 2 гигавата топлинна енергия. Това се равнява на производството на електроенергия на Козлодуй. По никакъв начин никой не може да си позволи "Топлофикация" да спре да работи. Това би било равно на апокалипсис“, описа ситуацията Александров.  

 

 


Топ новини

виж още

Актуална тема