Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Доброволци и община Русе се обединяват в помощ на бежанците от Украйна

Общество

Доброволци и община Русе се обединяват в помощ на бежанците от Украйна

Доброволци и община Русе се обединяват в помощ на бежанците от Украйна - Tribune.bg
Снимка:

Доброволци и община Русе са провели среща за координиране на усилията си по посрещане на бежанците от Украйна, се съобщава на интернет страницата на общината. Освен представители на местната власт в нея са взели участие и представители на БЧК, неправителствени организации, ангажирани с проблема и доброволци.

„Много хора подадоха ръка, но е необходимо организацията ни да мине на ново ниво“, смята кметът на Русе Пенчо Милков. Той е призовал представителите на присъстващите организации да декларират в най-кратък срок с какво могат да бъдат полезни – доброволци, места за настаняване, дарения, връзки с работодатели и др., които биха спомогнали за оптимизирането на процеса.

„Имаше голям ефект от нашия апел, който ние направихме в събота“, коментира и Ирина Стоянова, която апелира за помощ в социалната мрежа.

Днес се очаква да заработи сайт с полезна информация, а в него администраторите на фейсбук групата „Русе помага на Украйна“ ще публикуват събраните до момента данни, отнасящи се за територията на Русе и региона. Идеята е приветствана от местното ръководство, както и тази за създаването на електронен формуляр с цел опознаване на специфичните нужди на пристигащите в България мигранти.

Участниците в координационната среща на община Русе са се обединили около идеята в града да заработи координационен център по подобие на този във Варна, който се счета за най-успешен у нас. Отчетено е, че липсват по-скоро човешки, отколкото материални ресурси и при по-голям наплив на бежанци от войната ще бъдат необходими още доброволци.

„Никой от служителите ни не беше обучен как да действа по време на световна пандемия, а сега не е обучен как да действа във време на война. Въпреки това те са на първа линия, заедно с БЧК, изнемогват и се връщат на работа ден след ден“, сподели кметът на Русе.

Двойно повече автобуси от Украйна са посрещнати на гарата в събота вечер. Тогава с доброволците там са били представители на областната управа, на община Русе и заедно са се включили в дейностите по посрещането на бягащите от войната. Двама русенски депутати също са били на място да посрещат автобусите с бежанци.

Заместник-областният управител Людмил Христов е разяснил, че съвсем скоро ще заработи и мобилният пункт на Дунав мост. Обучени са служители и на място са осигурени компютри за 5 работни места, на които украинските граждани, потърсили убежище в България, ще могат да заявят желанието си да получат временна закрила съгласно наскоро приетата Директива на Европейския съюз. На границата те ще могат да получат идентификационен номер, чрез който в срок от 1 година ще могат да работят в България и да ползват образователни, медицински и други услуги на българска територия.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети