Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Докато тече проверка: Преустановиха приема в Дома за хора с деменция край Сухиндол

Общество

Докато тече проверка: Преустановиха приема в Дома за хора с деменция край Сухиндол

Снимка:

Статистиката на смъртни случаи може да е стряскаща, но си има своето обяснение, каза министър Сачева

„Това, което сме взели като решения, е да преустановим настаняването на нови хора в този дом. Ще видим каква е възможността част от потребители да бъдат пренасочени към други социални услуги, така че да намалим броя на хората в стаята. Говорихме вчера с кмета на община Сухиндол да потърси помещение в съседни села, така че да можем да изградим център за настаняване от семеен тип и да пренасочим както персонала, така и хората в по-добри битови условия.“ Това каза пред NOVA социалният министър Деница Сачева. Тя коментира сигнала на омбудсмана за 24 смъртни случая в Дома за хора с деменция край Сухиндол.

Министър Сачева обясни, че се правят проверки на всички домове. Тя обясни, че в този дом постъпват хора, които са в много тежко състояние. „Голяма част са над 80 години. Специално в този дом в Горско Косово това е така. Част от тях са на носилки, друга част са в наистина почти терминално състояние. В това отношение статистиката може да е стряскаща, но си има своето обяснение”, каза социалният министър.

Тя допълни, че тези домове са 14 в цялата страна, като в тях в момента има настанени 774 души. Чакащи са 305. Домовете за стари хора са 82, като в тях са настанени 5365 души. А чакащите са близо 1300. „Това е социалната услуга, от която има може би най-голяма нужда. И ще има за в бъдеще все повече и повече нарастваща нужда. За съжаление това е и услугата, която най-малко се заявява от общините и най-малко се търси. Може би, защото най-трудно се организира от гледна точка на персонал и подходящи помещения”, смята тя.

„Назначена е пълна проверка, която в момента тече. Имало е проверка през 2018 година, направени са предписани. Това, което е факт, е, че в този дом има лоши материални и битови условия. 2/3 от предписанията са изпълнени. Персоналът има нужда от допълнителна квалификация и обучение. От друга страна не мога да кажа, че има неглижиране на хората и злоупотреба с правата на хората. Това е сграда на бивше училище, която трудно може да се пригоди”, обясни Сачева.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема