Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Доц. Ангел Кунчев се имунизира срещу COVID-19: Доволен съм, че стигнах и аз до ваксинацията

Общество

Доц. Ангел Кунчев се имунизира срещу COVID-19: Доволен съм, че стигнах и аз до ваксинацията

Снимка:

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев се имунизира срещу COVID-19. Първата инжекция от ваксината на Пфайзер му беше поставена в 10:30 ч., в сградата на Регионална здравна инспекция – София.

„Доволен съм, че най-после стигнах до ваксинацията“, заяви Кунчев и каза, че втората доза ще му бъде поставена през февруари.

„В света вече има 30 млн. ваксинирани. Първоначалните колебания, страхове и всичко, което хората си мислеха, че може да се случи, очевидно не става. Профилът на безопасност на ваксините е чудесен, надявам се че така ще бъде и за следващите“, заяви той след ваксинацията.

Попитан дали е реалистично масовата имунизация да започне в края на април, той отвори: „За мен е реалистично, стига следващата седмица ваксината на AstraZeneca да получи разрешение. Количествата на всички производители се увеличават с много големи темпове, особено след март”.

На този етап все още няма отговор за колко време ваксината пази. „Моето лично мнение, че няма да е по-малко от година, имайки предвид останалите ваксини срещу подобни вируси. До края на този месец ще стартираме програма, която сме направили заедно с имунолозите за проследяване на антителата след имунизации. Искаме над 1000-1200 души да обследваме, които са получили всички видове ваксини, поне първите три и които трябва да изследваме в рамките на 2 години шест пъти и то не само за хуморален, а и за клетъчен имунитет“, обясни Кунчев и добави, че най-вероятно изпълнението й ще започне през февруари.

Доц. Кунчев коментира и обмисляното от властите разхлабване на мерките.

„За някои тип заведения периодът, в който не работят, вече е 9-10 месеца, за други - 3-4 месеца. Има тежки социални последици за семейставата с двама души работят в този бизнес. Проявяваме разбиране. Утре ще има окончателно решение”, каза той. МОЛ-овете искаме да избегнем социалните контакти и там, където има деца, няма проблем дали човек пазарува в магазин или в такъв тип търговски центрове, каза доц. Кунчев.

И допълни: „Предлагаме след отварянето на ресторанти и кафенета да мине двуседмичен период и тогава да се реши и за нощните заведения”.

За момента не се мисли да има сертификат за антитела на хора, прекарали вируса, но те са без ваксина, увери той.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още