Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Доц. Кунчев: Пикът на новата вълна ще бъде преди изборите

Общество

Доц. Кунчев: Пикът на новата вълна ще бъде преди изборите

Снимка:

„Ако няма спазване на мерките, натрупването на нови няма стойност. Макар че тенденцията не е добра, задържахме добри позиции спрямо другите страни... Пикът на новата вълна ще се достигне преди изборите. Всичко зависи от разпространението на новите варианти на вируса. От последните дни имаме 68 положителни проби за британския вариант от 96 направени проби“. Това каза пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. И уточни: 

„При британския вариант на вируса има постепенен спад на средната възраст и тя е вече под 50 години. Все повече са случаите при по-млади хора. Този вариант няма промяна в посока на по-тежко протичане, повече усложнения или повече смъртни случаи. Предава се по-бързо“. 

Доц. Кунчев поясни, че ваксинацията у нас се определя от доставките и наличните продукти и схема на имунизация като тази в България са направили повечето страни в света, малко са започнали първо с ваксинацията на възрастните хора. 

„По повод ваксината на „АстраЗенека“ следваме указанията да се прилага без ограничения във възрастта на пациентите. Нямам съмнения в ефективността на ваксината. Опитът във Великобритания показва, че върши работа... През февруари ще започне ускоряване на доставките на ваксините от всички компании... Не е въпросът на кого кога ще направиш ваксина, а при повишените доставки това да стане максимално бързо... Договорили сме достатъчно количество ваксини, ще може да се избира, но няма да има желаещи да се ваксинират“, допълни доц. Кунчев в предаването „Неделя 150“. 

Ако има пречупване на кривата, която в момента върви нагоре, макар и бавно, и ако заболеваемостта се задържи под 200 на 100 000 души население, може да се разгледа опцията за отваряне на заведенията. Но доц. Ангел Кунчев не се ангажира с прогноза кога това ще случи. 

„Броят на настанените в болница скочи над 3000, в интензивните отделения - над 300, което е показател, че сме в процес на разрастване... Плаши ме огромната умора в населението. Все по-малко разбиране за мерките ще срещаме, ще срещаме и повече емоционални реакции. Резултатът няма да е добър. Всяко общество ще напише бъдещото си развитие в зависимост от това колко спазва мерките и колко вярва на управляващите си“. 

Прогнозата на доц. Кунчев е, че след навършване на година и половина от появяването на коронавируса и с настъпване на топлото време е реалистично да се мисли, че вирусът ще се самоограничи. 

„Нещото, с което вирусът отговаря на натиска да го ограничим, е изменчивостта. За щастие коронавирусите не са толкова изменчиви, колкото други, които биха ни изненадвали всяка седмица. Но ако се намери вариант, който му дава големи предимства, ще е проблем за нас. Това обаче не може да се прогнозира“. 

Здравният инспектор отново подчерта, че при 70% имунизиране на населението ще кажем довиждане на епидемията, но „това е трудна задача и не съм оптимист, че ще я постигнем в България“.   


Коментари (3)

НИНА Тоя да не е баба Ванга! Като някоя злобна врачка пророкува, не го е срам!
14.02.2021 12:30 / Отговор
bullsheet Много мъдро си се изходила, бе Нинче. Бързам да ти обясня, че те иронизирам. Този не е баба Ванга, нито пророкува, а обяснява какви са тенденциите, та ако случайно ти е възможно да го разбереш, да се замислиш за собственото си поведение. Него няма от какво да го е срам, но ти се засрами от невежеството си.
14.02.2021 13:09
На врачки и суеверия разчитат тъпанарите и троловете, които ги лъжат, като вас. Само дебил може да посяга към включен котлон трети път след като вече два пъти си е изгорил ръцете. Хората на науката и анализаторите, които следят развитието на епидемията от възникването и, даже всеки с над среден коефициент на интелигентност, може да даде прогноза. Разпространението на вируса и смъртността се подчиняват на едни и същи правила, нищо не се е променило, освен новите щамове, които ги увеличават. Неспазване на мерки - влошаване на епидемичната обстановка. Вирусът няма да изчезне без масова ваксинация или без масова смъртност. Е, за някои 2% починали - т.е. няколко десетки хиляди, не са бройка заради, която си заслужава да си развалят спокойствието, стига да не попаднат в нея.
14.02.2021 13:11

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още