Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Доц. Наталия Киселова: Човек като Петър Илиев няма място в правителството, още 2015 стана ясно, че е взаимствал от книгата ми

Общество

Доц. Наталия Киселова: Човек като Петър Илиев няма място в правителството, още 2015 стана ясно, че е взаимствал от книгата ми

Доц. Наталия Киселова: Човек като Петър Илиев няма място в правителството, още 2015 стана ясно, че е взаимствал от книгата ми - Tribune.bg

„Човек като Петър Илиев няма място в правителството“,  заяви доц. Наталия Киселова и обвини номинирания за вътрешен министър от ИТН Петър Илиев, че е преписвал от нейната дисертация “Парламентарен контрол” в книгата си “Компетенцията на Народното събрание”, където има взаимствани цели пасажи от труда ѝ.

„Защото плагиатството се наказва тежко и да не се обвинява университетът. А и този човек (Петър Илиев) можеше да загуби мястото си в катедрата. Нормално е това да стане, но когато той има здрав гръб... И аз какво можех да направя? Обявиха конкурс, той искаше да влезе в него, но не успя. И после разправяше, че му спрели развитието“, заяви доц. Кисело пред „anteni.bg“.

На въпрос защо не е съдила Илиев, Киселова отговаря, че е била притисната от колектива и е нямала съюзници. Сега обаче намира такива в медиите. Според нея сега са се променили правилата, по които работи Етичната комисия в СУ “Св. Св. Кирил и Методий” и преди да се обърне към нея, доц. Киселова ще говори с декана и с ръководителя на катедрата. Защото това е репутационна щета за Юридическия факултет.

Петър Илиев не се е свързвал с нея, но през медиите я заплашвал, че ще я съди и “какво ли не”, казва доцентката. Но нейната цел не е да се съдят. “Искам такъв човек да няма място в едно правителство”, категорична е Киселова.

Тя твърди, че изчезването на книгата на Илиев от книжарниците не е мистерия, той я е изтеглил преди месец. Но адвокатска група в мрежата (б. р. става въпрос за фейсбук групата “Правна лудост”) с триста зора успяла да се добере до един екземпляр и направила сравнението. Проверката показва, че в книгата на Илиев от 2015 г. има около 40 страници почти идентичен текст с този в докторската дисертация от 2008 г. на доц. Наталия Киселова. Дисертацията на Киселова е издадена в началото на тази година в книга със заглавие “Парламентарен контрол”.

А как ще действа Етичната комисия на Софийския университет “Св. Климент Охридски”, ако правителството мине и Петър Илиев вече е избран за министър? “Ще го извикат в комисията, защото той е и преподавател, и ще го разпитат. Всеки има право на защита. Не знам какво решение ще вземе”, казва накрая доц. Наталия Киселова

Журналистът Асен Генов също коментира казуса и заяви, че в момента чете двете книги на доц. Киселова и за него няма съмнение, че цитатите са много точно възпроизвеждани от книгата на доц. Наталия Киселова. Той определи това, като акт да да заимстваш тези и да не се позоваваш на автора.

Генов уточни, че няма да коментира темата с доц. Киселова преди интервюто с нея, но тя искаше да уточни, че въпросът се е политизирал. 

„До колкото разбирам и от изяви на самите партньори на Илиев, те ще съдят всеки, който твърди, че е плагиатствал, всеки който попадне под ударите на такова съдебно произвоство аз бих го свързал с юристи и хора, които биха подкпели финансово едно такова дело“, обяви Генов.  

Той даде за пример дело от преди години в Съда по правата на човека, който е отсъдиб, че да  наречеш политик идиот не е обида и в този смисъл прага на Илиев трябва да е много по-висок от този на всеки един български гражданин. „Както Трифонов си позволява да нарича хората „боклуци“, друг говори за „майцепродавци“, всеки един български политик би трябвало да е готов да срещне, ако по-висока, то поне равна по сила реакция“, заяви журналистът.  


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати