Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Два района ще подкрепят с топъл обяд нуждаещите се в „Красно село“

Общество

Два района ще подкрепят с топъл обяд нуждаещите се в „Красно село“

Два района ще подкрепят с топъл обяд нуждаещите се в Красно село - Tribune.bg
Снимка:

Преди няколко дни стана ясно, че на хората е раздавана веганска храна

Районите „Слатина“ и „Красна поляна“ поемат предоставянето на топъл обяд на нуждаещите се от „Красно село“, които останаха без подкрепа поради отказ на районното ръководство да отстрани несъответствията в проектното си предложение, като включи всички групи храни.

Припомняме, че преди няколко дни стана ясно, че на хората в столичния район „Красно село“ като топъл обяд е раздавана веганска храна, писа „24 часа“. Липсвали месо и всякакви млечни продукти, въпреки че едно от изискванията на европейската програма е тя да е разнообразна и балансирана.

Това е единственият случай, в който община е решила сама да предлага веганско меню по мярката „Топъл обяд“. По нея бедните, възрастни и хората под карантина получават в домовете си супа, основно, хляб и десерт. Вместо да се съобразят със забележките и да предложат месо и млечни продукти на бедните, от „Красно село“ пратили на социалното министерство становище на СЗО, че веганството не е психично заболяване. В министерството обаче има и жалби от хора в района, които искат да получават разнообразно меню.

В резултат на усилията на Министерството на труда и социалната политика за решаване на проблема в полза на хората и проявената социална отговорност на двете районни ръководства е осигурена възможност топъл обяд да получават с близо 50% повече жители на „Красно село“ спрямо броя на потребителите, подпомогнати по неодобрения проект. Това показват данните на Управляващия орган на Оперативната програма за храни, който вече е в процедура по анексиране на договорите.

Проектите по операция „Топъл обяд в условията на пандемия от COVID-19“ се финансират от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане в резултат от инициативата на Европейската комисия за преодоляване на последствията от кризата чрез механизма REACT-EU. Одобрени са 215 проекта, чрез които над 60 000 нуждаещи се получават всеки работен ден супа, основно ястие, хляб и поне веднъж в седмицата десерт.                 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети