Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Две години кметицата на ДБ в Красно село бави разширяване на детска градина

Общество

Две години кметицата на ДБ в Красно село бави разширяване на детска градина

Две години кметицата на ДБ в Красно село бави разширяване на детска градина - Tribune.bg
Снимка:

Над 120 деца няма къде да бъдат приети

Вече втора година кметицата на столичния район Красно село Росина Станиславова бави проект за раширяване на детска градина. От две години проектът тенденциозно се бави, а Станиславова организира над 10 безмислени срещи, за да се коментира дали врата трябва да бъде преместена с 10 см на ляво или на дясно. Това става ясно от коментар на архитект Вяра Ракаджиева, която е ръководител на екипа по проекта по разширяването.

Ето как над 120 деца остават неприети в детска градина заради забавяне от страна на Станиславова:

Ние сме авторите на проекта и нашето проектанско решение трябва да се проверява само за три неща: дали отговаря на техническото задание, нормите и градоустроиствените показатели. Работната архитектура е предадена юли 2021 за одобрение. Ноември я предадохме отново с незначителни и маловажни забележки. От юли 2021 изискваме, чрез писма да получим няколко изходни данни, необходими за проектирането ни: указания от Соф вода, бившето ЧЕЗ, Топлофикация , надзорна фирма за одобрение на проекта потребление на ел и вода на съществуващата сграда. От ноември 2021 никой от ръководството на общината: кмет Станиславова, зам кмет Веселинов и гл архитект Кючуков не ни отговарят на поставените въпроси за изходните данни и да одобрят най-накрая архитектурния проект. След шест месеца ние успяхме да си набавим изходните данни неофициално.

Преди два месеца предадохме пълната работна проектна документация: арх, констр, ел, вик, ел, овик, пб, геодезия, ландшафт, пбз, пусо и колич сметки. До момента отново нямаме никакъв отговор. Гл архитект на р-н Кр Село Кючуков, неофициално ми намекна, че пак имали забележки за местата на някои врати. Т.е. ново протакане с маловажни неща, коментирани на над 10 раб срещи в общината. Разговарях с зам кмета по строителство на Столична община инж. Джоргов. Той е наясно със всичко, което написах по-горе и бюджет за изграждането е осигурен. Юридически е безсилен защото не може да се намесва в договорните отношения на районния кмет- изборна длъжност. Вече няколко пъти е отправял запитвания относно как се развива проекта, отвово без отговор.

Освен обществен проблем, поради недостатъчните места за детски градини е и личния ни проблем, защото безкрайните маловажни корекции и инфлацията поради забавяне с две години от оферирането ни изядоха печалбата и дори утре да се заплати проектанския хонорар, ще бъде под себестойност. Уверявам ви, че проектът е много добър, функционален и реализирането му ще бъде ценна придобивка за район Красно село!

 

фейсбукфейсбук


Топ новини

виж още
Актуална тема